Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

E. L. James: A szürke 50 árnyalata bestseller trilógiája alapján

Coq au vin, vagyis kakas borban

Talán a leghíresebb borban készült szárnyasétel, a francia coq au vin, vagyis a kakas borban.

Eredetéről különféle legendák léteznek, a leghíresebb, talán az, hogy a gallok küldtek Julius Ceasarnak egy öreg kakast, gondolván, hogy ehetetlenül szívós, s mindez majd a gallok szívósságát és harciasságát fogja jelképezni…

Dish of 'Coq au Vin'

A terv azonban visszájára sült el, a hadvezér gondolt egyet, és kiadta, hogy a kakast áztassák borba és lassú tűzön készítsék el. A végeredmény egy fenséges, és azóta is népszerű étel lett.

Egy kicsit megmagyarázva a címet, az étel apropóját a manapság oly népszerű, A szürke 50 árnyalata könyv ihlette. Itt szerepelt ez az étel, ami felkeltette a fantáziámat, s mivel a hétvégén közös névnapot ünnepel a család, itt a remek alkalom, hogy erre a jeles napra egy igazán finom étellel rukkoljak elő. A könyvre visszatérve, be kell valljam, az előzetes elvárásokkal ellentétben,  pici csalódást okozott. Nem igazán értem azt a felhajtást, ami a könyv megjelenését követte. Az első kötet kifejezetten érdektelen, unalmas, sokszor pongyolán fogalmazott, az erotikus jelentek leírása érdektelen. A második kötetben már az erotika mellett megjelenik némi cselekmény is, amely olvashatóbbá, néhol már-már egész érdekessé teszi a könyvet. A harmadik részről még nem tudok véleményt mondani, azt épp most olvasom, de kíváncsi vagyok hova tart a cselekmény és mi lesz a vége. Remélem, összességében pozitív lesz a könyvről alkotott véleményem, mindenesetre egy tuti receptet már “nyertem” az olvasásával.

Visszatérve az ételre…
A szárnyasok elkészítésekor gyakori hozzávaló a bor. Tetszés szerint használhatunk fehér, illetve vörösbort. A lényeg, hogy a bor savassága, még a szívósabb húsokat is megpuhítja. Persze ez csak akkor igaz, ha a húst néhány órára (akár napra is) bepácoljuk a borba, és utána lassú tűzön, hosszú órákon keresztül készítjük el az ételünket.

Egy körülbelül egy éves, közel öt kilós kakasnak minimum 24 órát kell állnia a páclében, de akár több (3-4) napig is tarthatjuk benne. Mivel a kakas melle túl száraz, a coq au vinbe csak a sötét húsokat tesszük bele. A többi részből alaplevet főzünk.

Az eredeti recept elkészítése a mai “rohanó” világban sokak számára, főleg időhiány, de az alapanyag beszerzése miatt is szinte lehetetlen , ezért én elkészítettem egy mai verziót, melynek alapja ugyan megmaradt az eredeti recept, mégis új köntösben. Gyorsabb, modernebb, időt kímélőbb.

Coq au vin

Néhány ok, hogy ezt a receptet készítsük el:

  • a kakas beszerzése meglehetősen körülményes (tisztelet, a háztájival rendelkezőknek)
  • időt takaríthatunk meg vele
  • a BG-t (bouquet garni), ami az eredeti recept fontos része: egy kis köteg fűszer filterben (ízesítőcsokor), amit nálunk nem lehet kapni, legalább Bécsig kell menni érte, igaz, otthon is elkészíthető: egy fél póréhagymát mélyen bemetszünk, a résbe egész feketeborsot, babérlevelet, friss kakukkfüvet és friss rozmaringszárat szorítunk, és alaposan összekötjük egy spárgával, hogy ne essen szét. Így tesszük az ételbe. Ha nem vagyunk éppen konyha művészek, az hozzávalók külön-külön is használhatóak.

Hozzávalók:

  •  2 db 1 kg-os csirke (gyöngytyúk)
  • 10 dkg szalonna
  • 7 dl vörösbor (burgundi)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 30 dkg gomba
  • 1 szál zellerszár
  • kb. 14 db pici fejű hagyma (gyöngyhagyma, sonkahagyma)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 ek olaj
  • 0.5 dl konyak
  • vaj
  • só, bors, petrezselyem, zsálya, babérlevél, rozmaring, kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 7 dl húslé
  • 2 ek liszt

A felkockázott szalonnát kevés vízben 10 percig főzzük, majd egy serpenyőben 5 dkg felolvasztott vajon megdinszteljük. Mikor megbarnult, kiszedjük a szalonna darabokat egy nagy főzőedénybe, és a visszamaradt zsírban nagy lángon megpirítjuk a csirke darabokat. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a szalonnát, és közepes hőfokon, lefedve 10 percig pároljuk. Közben egyszer megfordítjuk.

Ezt követően hozzáadjuk a felvágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller),  ráöntjük a konyakot, és a vörösbort, valamint annyi húslevest, hogy a csirkét befedje. Belekeverjük az egy evőkanál paradicsompürét, a fűszereket és az apróra vágott fokhagymát. Felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön  50 percen át főzzük, amíg a hús meg nem puhul.

Eközben elkészítjük a hagymát és a gombát.
A hagymákat egészben, megpucolva egy serpenyőben felforrósított olaj és vaj keverékére tesszük, és rázogatva, nagy lángon megpirítjuk. Egy kevés folyadékot (húslé) aláöntve, majd  lefedve 40 perc alatt puhára pároljuk.
A megpucolt gombákat egészben,  egy felforrósított serpenyőben felolvasztott olaj és vaj keverékén kb. 4 perc alatt megpirítjuk.

40 perc elteltével, mikor már megpuhult a húsunk, a csirkét kivesszük a levéből, és félretesszük..A levéből szószt készítünk. Erős lángon addig forraljuk, míg kb. fél liter marad csak belőle. A tűzről levéve pépesítjük (krumplinyomóval összetörjük a zöldségeket), majd beurre manié-vel besűrítjük, (5 dkg vajat összedolgozunk 5 dkg liszttel)  habverővel hozzákeverjük a főzőléhez, majd az egészet újra felforraljuk, amíg be nem sűrűsödik.
Visszatesszük a csirkéket, hozzáadjuk a hagymát és a gombát, apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk Friss bagettel fenséges étel.

 BON APPÉTIT!


3 Responses to E. L. James: A szürke 50 árnyalata bestseller trilógiája alapján

  1. Ivanics-Szabó Mária

    Ez nagyon guszta, ki fogom próbálni, még nem készítettem eddig!

  2. Bihácsi Olga

    Még nem próbáltam ki de majd ki próbálom.

  3. Számomra nagyon finomnak tűnt, megcsináltam, mennyei lett és különleges.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next