Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Hagymás-gombás párolt marha

Hát ez, marha jó!

Nem igazán gyakori, hogy marhahúsból készült ételt készítek. Ennek leginkább a lányaim az okai, akik a csirkemellből készült ételeken kívül mást húsos ételt nem igazán preferálnak.

Most azonban, hogy a hétvégi ebédeknél már eléggé gyakori a távollétük, engedtem a kérésnek, és férjem kívánságára a vasárnapi menü részeként egy marhahúsos ételt készítettem el.
Először nem nagyon volt elképzelésem mi is legyen, a vörösboros marhapörköltön kívül nem jutott más eszembe, de aztán…
…gondoltam, itt az ideje, egy kis ihletet szerezni, irány a bevásárlóközpont, hátha látok valami finomságot, egy olyan alapanyagot, ami beindítja a fantáziámat. Elég sokáig mászkáltam, de valahogy, mégsem akart összállni az én marhahúsos ételem, míg nem végső elkeseredésemben az újságos standnál kötöttem ki, ahol “szembenézett” velem kedvenc magazinom (GoodFood) októberi száma. Belelapozgattam, és a 66. oldalon mit látok: vasárnapi ebéd a családnak, hagymás-gombás párolt marha. Látva az ételfotót, már tudtam, ez szerelem az első látásra.
Most már a csak a leírt alapanyagok beszerzése volt hátra, és irány haza, főzni.

párolt marha 010

Hozzávalók:

• 70 dkg marhalábszár
• 3 fej hagyma
• 1 fej fokhagyma (6-8 gerezd)
• 7 dl marhahúslé (házias marhahúsleves alap)
• Worcestershire-szósz
• 4 db nagy csiperkegomba
• petrezselyem
• só, cukor, étolaj

Az elkészítése bár időigényes, 2-3 óra, amíg a marhahús megpuhul, de leszámítva az előkészületeket, ami, kb. 30 perc, a továbbiakban kis lángon már a mi beavatkozásunk nélkül puhul az ételünk, és mi szabadon tehetünk bármi mást. Például elkészíthetjük hozzá a savanyúságot, ami jelen esetben hagymás paradicsom saláta volt, illetve a köretet, én röstit sütöttem hozzá.

párolt marha 012

1. A vastagra felszeletelt hússzeleteket besózzuk, majd liszttel meghintjük. Ezt követően kevés olajon megpároljuk a felszeletelt hagymát, majd 3 evőkanál cukorral 5-10 perc alatt, gyakori keverés mellett karamellizáljuk, a legvégén hozzáadjuk a felszeletelt fokhagyma gerezdeket és még egy percig főzzük.

2. Következő lépésként felöntjük a marhahús lével, beletesszük a hússzeleteket és a gombát, majd fűszerezzük sóval, borssal, és 3 ek. worcestershire szósszal. (Eddig volt tennivalónk.) Ezt követően fedő alatt, kis lángon 2-3 óra alatt puhára pároljuk. Apróra vágott, friss petrezselyemmel tálaljuk.
Tipp: az alapléhez hozzáadhatunk még 1 dl vörösbort.

Tipp: ha elkészült az ételünk, a hússzeleteket tálaljuk ki egy nagy tálba, tetejére tegyünk pár gombaszeletet (kb. a felét, mint amennyivel főztük) és a maradékot a hagymával és az alaplével egy botmixer segítségével turmixoljuk össze. Ezzel, az így már sűrűbb szafttal öntsük le a hússzeleteket, és a tetejét hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel.

Közel harminc éve főzők, minden nap, naponta többször is. Ez egy gyors számolás szerint közel 30-35.000 elkészített ételt jelent. Ezért is volt nagy elismerés, amikor az ebéd végeztével férjem ezt az ételt hihetetlenül kifinomult ízvilága miatt a Top5 ételek közé sorolta, és azt kell mondjam, teljes joggal. Ennek a receptnek az elkészítésével egy Michelin-csillagos éttermet varázsolunk a konyhánkba. Mindenkinek ajánlom!


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next