Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Sajtból van a hold…

Sajtimádóknak!

Többen megkerestek azzal a kéréssel, hogy nagyon szeretik a sajtot, és szeretnék párjukat, kedvesüket egy igazán finom sajtos étellel meglepni, de sajnos, a rántott sajtnál nem jutottak tovább. Pedig, szinte nincs is olyan étel, amit ne lehetne valamilyen sajt felhasználásával elkészíteni. Ráadásul a világon több száz féle sajtot gyártanak Készülhet tehén, kecske, bivaly, vagy akár juh tejéből.

A napokban kisebb pihenésre utaztam, egy hazai szálloda lánc egyik házába, aminek már többször vendége voltam, s ahol mindig igazi gasztronómiai élményt nyújtott az étterem kínálata. Most sem csalódtam. Örömmel láttam hatalmas sajt kínálatukat, melyből az egyre népszerűbb kecskesajt sem maradhatott ki.

A sajt története (wikipédia):
Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. A legenda úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta el.

Ennek azért is örültem nagyon, mert mostanában fedeztem fel én is komolyabban ezt a féle sajtot, ugyanis rendszeresen szállít egy őstermelő különféle ízesítésű kecske sajtot férjem munkahelyére. Igaz, hogy kicsit borsosabb az ára, mint a szupermarketekben kapható tömegárú tömb, általában trappista sajtoké, de miután sokkal intenzívebb az ízvilága már egy-egy szelet is megkoronázhatja már az étkezésünket.

Most három olyan ételt receptet osztok meg veletek, amelyek fő összetevője a sajt, legyen szó előételről, levesről, vagy egy finom húsos főételről.

sajtimádó 010

Előétel: sajtgolyók

Hozzávalók: 20 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg pecorino reszelt juhsajt, 1 doboz Medve mesterfogások kenhető sajt (vagy bármilyen más tömbsajt), só, bors, rucola saláta,

snidling, mák, chili és étcsokoládé a bundázáshoz

A hozzávaló sajtokat lereszeljük, és egy mély tálban összedolgozzuk. Használjunk legalább két fajta sajtot, és mindenképpen tegyünk hozzá egy lágy krémsajtot is. Csipetnyi sóval és borssal fűszerezzük, majd minimum fél órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és kicsit megdermedjen, így könnyebben formálhatunk golyókat belőle. Tetszőlegesen, ízlésünk szerint meghempergetjük különféle magokban, fűszerekben. Én erre a célra az egyik változatban snidlinget, a másikban mákot, és végül chili-étcsokoládé reszeléket használtam. Tálaljuk behűtve, rucola saláta ágyon. Kb. 20 golyó elkészítésre elég a fenti mennyiség.

sajtimádó 005

Leves: sajtkrém leves

Hozzávalók:10 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2dl tej, 2dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 1 húsleves alaplé (leveskocka), 15-15 dkg trappista és gouda sajt reszelve, só, bors, szerecsendió, a tálaláshoz 5 dkg reszelt karaván sajt.

Kevés vajon megpirítjuk a hagymát, mikor majdnem kész a fokhagymát is hozzáadjuk. Még kb. 1 percig pirítjuk, majd 2 evőkanál liszttel besűrítjük. Ezt követően felöntjük 2-2 dl víz-tej-tejszín keverékével, és hozzáadunk egy házias csirkelé alapot. Csomómentesre kikeverjük, ha összeforrt, mehet bele 20 dkg reszelt sajt (tetszés szerint, én gouda sajtot és trappista sajtot használok 1-1 arányban ). Fűszerezés só, bors, szerecsendió. Addig főzzük, amíg a sajt elolvad benne. A tetejét megszórjuk reszelt füstölt sajttal (pl. karaván sajt), vagy pirított tökmaggal.

sajtimádó 013

Főétel: göngyölt csirkemell filé kecskesajttal töltve

Hozzávalók: 60dkg csirkemell filé, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg kecskesajt, só, bors, olaj

Köret: mézes sárgarépa

A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, besózzuk és fél órára állni hagyjuk. Ezt követően kiklopfoljuk, a hússzeleteket megtöltjük a egy-két kecskesajt szelettel, és felgöngyölítjük. Fogpiszkálóval rögzíthetjük, nehogy kifojjon a sajt a sütés során. Alufóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd az alufóliát levéve további 20 percig pirosra pirítjuk a tetejét. Köretként akár rizs, akár burgonya adható hozzá, ha valami mást szeretnénk kipróbálni, akkor a mézes répát ajánlom mellé.


One Response to Sajtból van a hold…

  1. Velkovicsné Annus Rita

    Köszönöm szépen az ötleteket!Én is és a családom is nagyon szereti a sajtokat!sajtgolyót és sajtkrém levest ettem már nagyon finom!Ajánlom másoknak is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next