Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Töltött tök kapormártással

Nem csak menzakaja

A tökről a legtöbb embernek az iskolai menzán készített tök főzelék jut elsőnek eszébe, és valljuk be, ezek nem túl kellemes emlékek. Most, hogy már azért halványulnak a diákkori emlékek, kihasználva azt a tényt, hogy a kertben bőségesen terem, gondoltam, itt az ideje, hogy a tök, mint lehetséges étel ismét felkerüljön a családi étlapra. De hogy azért, ne a hagyományos tökfőzelék verzióban, töltött tököt készítettem kapor mártással.

20120711387
Hozzávalók:
1 db közepes méretű tök
1 fej vöröshagyma
40 dkg darálthús
5 dkg rizs
1 tojás
a fűszerezéshez: só, bors, majoránna, fokhagyma1 tejföl
 A kapormártáshoz: egy nagy csokor kapor, kis tej, 1ek liszt, csipetnyi só és cukor
blog1
Elkészítés:
  1. A tököt két felé vágjuk, a belét kikaparjuk, alaposan besózzuk, egy-két órára állni hagyjuk. Én rajta hagyom a héját, mert akkor sütés során jobban megőrzi “csónak” formáját.
  2. Egy nagy fej hagymát megpucolunk, kockákra vágunk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük.
  3. Ezután adjuk hozzá a darált húst, amivel addig dinszteljük tovább, míg a hús “kifehéredik”
  4. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, majoránnával, borssal és fokhagymával, és a kapor felével (apróra vágva). 20 perc alatt készre főzzük. Nekem előző napról maradt egy kevés rizsem, így azzal nem kellett bajlódni, ha nincs kéznél, akkor kb. 10 dkg rizst megfőzünk, és  ha elkészült, a húshoz keverjük.
  5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a két fél tököt belehelyezzük, majd megtöltjük a darálthúsos töltelékkel. Meglocsoljuk a tojással elkevert tejföllel. .
  6. Előmelegített, forró sütőben (220 fokon) szép rózsaszínűre sütjük kb 35 perc alatt.
  7. Amíg sül a tök, elkészítjük hozzá a kapormártást (elengedhetetlen!!!): kevés olajon, kis vízzel felöntve megpároljuk a felaprított kaprot, majd felöntjük kb 1,5 dl tejjel/tejszínnel. Pár percig összerottyantjuk, majd egy nagykanál liszttel megszórjuk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik (ne hagyjuk becsomósodni. Kevés sóval, borssal és egy csipetnyi cukorral fűszerezzük.

Jó étvágyat!

Hidegen is kitűnő étel, bár már jön az áhított enyhülés az időjárásban, igazi nyári finomság.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next