Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

BUÉK 2013

Nincs évkezdet lencse nélkül!

Nagyon gyorsan, és nagyon kellemes eltelt az év utolsó hete, a karácsony és szilveszter időszaka, pedig amennyire csak lehet, igyekszem elnyújtani az ünnepi készülődést, ezzel is meghosszabbítva azt a várva várt időszakot, amikor a szívünket ünneplőbe öltöztetjük, és amit a szeretet jellemez. Ezért is, mi már, december elején elkezdjük feldíszíteni a lakást, előkerülnek a gyertyák, az ünnepi díszek, a kis Betlehem, és persze az izzósorok, fényfűzérek, amik különleges hangulatot kölcsönöznek a lakásnak.

Az ünnepi előkészületek után, már csak hab a tortán az az élvezet, amit karácsonykor a gasztronómia okoz. Persze, némi fejtörést ígyényel a menüsor összeállítása, de ha ezzel megvagyunk, már viszonylag könnyű a dolgunk, és a vacsora végeztével kapott sok bók kárpótol minket a fáradtságért. Sajnos, arra, már nem maradt időm, hogy a sok jövés-menés, vendégvárás közepette fotókat is készítsek, de ígérem, megismétlek mindent, hátha nektek is megtetszik egyik-másik recept. Leginkább a narancsos kacsa az, amit szeretnék veletek megosztani.

Cserébe, viszont jöjjön most egy igazi újévi finomság receptje, ami nélkül nem kezdődhet el az újév, és ez a lencsefőzelék, egyben sült fokhagymás tarjával.

2013 005
Hozzávalók:
  • 1,5 kg sertés tarja
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 dl olivaolaj
  • 3×0,5 dl sör a locsoláshoz
Az egészben sült tarja kb. 3 óra sütési időt igényel. Célszerű, már előző este alaposan bekenni sóval, és a fokhagyma gerezdekkel megtűzdelni. Alufóliába tekerve egy éjszakára betesszük a hűtőbe, így másnapra már csak a sütés és a locsolgatás marad. 180 fokra előmelegített sütőben fólia alatt kezdjük el sütni. Ne feledkezzünk meg időnként meglocsolni 0,5 dl sörrel. Én a sütési időszak alatt háromszor szoktam. 2,5 óra elteltével a fóliát levesszük és további 30 perc alatt hagyjuk a tetejét szép pirosra sülni. Felszeletelés előtt érdemes min. egy órát pihentetni. A szeleteléshez nagyon éles kést válasszunk, de ha van, akkor használjunk szeletelő gépet.
2013 010

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 1 l házias levesalap
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 4-5 levél babérlevél
  • 1 ek mustár
  • 2 ek liszt
  • só, bors, pirospaprika ízlés szerint torma
A lencsét előző este áztassuk be. Ha kicsit gazdagabb receptet szeretnénk, akkor abba a vízbe tegyük bele, amiben a csülök főtt. Én most fokhagymás tarjával tálaltam, ezért ez a lépés most kimaradt, de így is nagyon finom lett, . Másnap egy fazékban kellő víz mennyiséggel tegyük fel főni. (a csülöklé helyett egy házias levesalapot adhatunk a főzővízhez).  A főzővízbe tegyünk bele 4-5 db babérlevelet, vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát., ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Miután a lencse puhára főtt (kb. 45 perc), elkészíthetjük a rántást.
Kevés olajat hevítünk,  majd kb 2 ek lisztet adunk hozzá, hozzáteszünk egy csipetnyi pirospaprikát, ezt elkeverjük, majd hozzáadunk 1 pohár tejfölt, és ízlés szerint mustárt, illetve tormát.  Elkeverjük és beleöntjük a lencsefőzelékbe. Néhány perc alatt összefőzzük és már kész is a lencsefőzelék.

Remélem 2013-ban is találkozunk, minden kedves olvasómnak nagyon boldog új évet kívánok!


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next