Szendvicskrém variációk
Váratlan beállító vendégek? Vagy csak egy hirtelen ötlettől vezérelve partit szeretnél rendezni, netán kirándulni mész, és jó lenne valami finom harapnivaló a piknik kosárba?
Szendó, szenya, szenyó, vagyis a szendvics
mindegyik esetre tökéletes megoldás.
Eredetét 1769-re tehetjük, köszönhetően egy szenvedélyes kártyajátékos grófnak, akiről egyben a nevét is kapta, John Montagu Sandwich-nek,
aki a kártyaparti egyetlen percét sem szeretett volna evéssel elvesztegetni. Így aztán szolgálóját arra kérte, hogy tegyen egy szelet húst két szelet kenyér közé. Azóta a szendvics hihetetlen karriert futott be, se szeri, se száma a különböző szendvics bároknak. Lehet vegetáriánus, húsos, sajtos, tojásos, kaviáros…a variációk száma gyakorlatilag végtelen.
Ha szendvics, akkor biztos, hogy az elsők között jut eszembe erről a szóról a Jóbarátok c. sorozat népszerű szereplője, Joey. Neve, szinte eggyé vált a sorozatban a mindig, minden körülmények között enni tudó, és akaró, kedves olasz figurájával, akinek nagy kedvence a gazdag feltéttel megpakolt húsos szendvics. Az ő személye jutott eszünkbe akkor is, amikor pár napot a mesés egri thermál-völgyben, pontosabban Egerszalókon, a Saliris Resort Spa&Conference Hotel-ben volt alkalmunk eltölteni. A szálloda érdekessége, hogy fentről-lefelé épül fel, vagyis a megszokottól eltérően a 7. emeleten van a recepció, és a felsőbb szinteken vannak az igazán előkelő szobák, valamint az étterem. Az első emeleten helyezkedik el a welness részleg, valamit a “pórnép” szobái. Természetesen ezek is hasonló színvonalat képviselnek, mégis van egy kicsi olyan érzése az embernek miközben megy fel a hatodikra vacsorázni (viccesen a felszínre egy kis levegőt szippantani), mintha alacsonyabb osztályba tartozna. Ennek apropóján másnap a reggelinél meg is alkottuk az un. Saliris szendvicset, mely hét rétegből állt. A legalsó réteg jelképezte az első emeletet, ezt egy vékony szelet barnakenyér alkotta, majd a szinteket jelképezve jöhettek a feltétek, sonka, sajt, tarja, uborka, paradicsom, egészen addig, míg el nem értük a kívánt hét szintet. Nagyon finom lett.
Most azonban álljon itt három olyan szendvicskrém receptje, amit percek alatt bármikor elkészíthetünk, és mind melegen, mind hidegen fogyasztható.
Tojásos gombakrém
- 1 doboz gombakonzerv (elvégre a váratlan helyzetekben nincs mindig otthon friss gomba, de egy gomba konzerv megbújhat a spájzban) (400 g)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db főtt tojás
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek majonéz
- só, fehérbors
Elkészítése: Egy serpenyőben forró olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, majd amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a fokhagymát, és még egy percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ezalatt a tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. A gombát a tojásokkal együtt egy mixerbe tesszük, és hozzáadjuk az 1 ek olívaolajat és az 1 ek majonézt. Pár másodpercig mixeljük, és már kenhetjük is a kenyérszeletekre. Hidegen is kitűnő.
Sajtkrém
- 20 dkg reszelt Mozzarella
- 20 dkg tetszőleges reszelt sajt (javaslat: Edami)
- 1 doboz Medve natúr krémsajt
- 1 ek apróra vágott medvehagyma
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg vaj, vagy margarin
- só, fehérbors, vagy citrombors
- 1 tk vöröshagymakrém
- 1 kis pohár tejföl
Elkészítése roppant egyszerű, a hozzávalókat mixerrel elkeverjük, esetleg kézzel összedolgozzuk. Hidegen is kitűnő.
Ananászos avokádókrém
- 2 db avokádó
- 1 fél doboz ananászkonzerv
- 1 ek citromlé
- 1 doboz vaníliás joghurt
- 1 csomag apróra vágott petrezselyem
Elkészítése a sajtkrémhez hasonlóan roppant egyszerű, az avokádó belsejét kivájjuk és apró kockákra vágjuk, citromlével meglocsoljuk (gyorsan bebarnul szobahőmérsékleten), majd a többi hozzávalóval együtt mixerrel elkeverjük, esetleg kézzel összedolgozzuk. Hidege is kitűnő. Tipp: a vaníliás joghurtot helyettesíthetjük 1 gombóc vanília fagyival is.