Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Utazás gasztronómiába

Lazacos halvacsora

A lazac az egyik legegészségesebb és legfinomabb halfajta mind közül, nem mellesleg a kedvenc ételeim egyike. Sajnos hazánkban a halfogyasztás főleg a nyári Balaton-parti hekkezésre, vagy netán a modern karácsonyi menü részeként felszolgált lazacra korlátozódik. Pedig a halfogyasztás fontos része a táplálkozásnak,  rendszeres fogyasztása az egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt mindenki számára ajánlott.

A háziasszonyok számára fontos érv lehet az is, hogy gyorsan és számos variációban elkészíthető. Fogyaszthatjuk rántva, roston, párolva, mártással, mártás nélkül, elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt. És nem mellesleg, elrontani szinte lehetetlen!

Bár sokak számára a gasztronómia hazája Franciaország (és ebben van is igazság), én nagy szerelmese vagyok az olasz konyhának is, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Ezért is vártam annyira a nyaralást, amelynek úti célja idén Olaszország, azon belül is Lignano volt. Napfény, tengerpart, az esti sétáló utcai zsibongás, a hangulatos kávézók és éttermek. …ó mennyire hiányzott már mindez. Tudatosan készülődtem az utazásra, és szinte visszaszámoltam a napokat az indulásig.

IMG_2623

Ha olasz konyha, akkor elsőként a tészták számtalan variációja, és a tengeri herkentyűk változatossága ami eszünkbe jut. Az ételek a mediterrán nyarakat, napfényt, és a jó kedvet idézik fel, nagy népszerűségének talán ez is az oka. Tudtam, hogy a tésztákat idén mellőznöm kell, sajnos az aktív fogyókúrámba nem illeszthető be egy pizza elfogyasztása. Csak ha ránézek egyre, már két kilót hízok, ezért ezt nem is kockáztattam, tudtam viszont, hogy rám vár a tengeri specialitások számos változata, ezen belül is a két nagy kedvenc: a calamari, ami a sétáló utcán kis papírtasakban vásárolva a legfinomabb, és a lazac. Ezért nem is volt meglepő, hogy a búcsúvacsorán a kedvenc éttermemben is ezt rendeltem. És nem csalódtam.

14139_606345009388414_1474090975_n

Ime a recept. Ha egy könnyű, és gyorsan elkészíthető istenien finom ételt szeretnénk elkészíteni, ezt feltétlenül ajánlom.

Lazac fehérbor mártásban

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazac patkó
  • 0,5 dl olíva olaj
  • durvára tört színes bors
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 7,5 dl (1 üveg) száraz fehérbor
  • 1 citrom vagy lime (leve)
  • 2 dl tejszín
  • húsleves alaplé
  • 5 dkg vaj

WP_001324

Elkészítés:

A lazacszeletek mindkét oldalát besózzuk, majd egy olíva olajjal kikent  forró serpenyőbe fektetjük. Meglocsoljuk a citrom kinyomkodott levével, majd a durvára tört színes borssal és az apróra vágott fokhagymával befűszerezzük. Meglocsoljuk egy kis olíva olajjal, és mindkét oldalát aranybarnára grillezzük. (Kb. 2 x 8 perc)

Ezalatt elkészítjük a fehérbor mártást. Egy másik serpenyőben kis lángon a vajat felolvasztjuk. Hozzáöntjük a fehérbort és kicsit erősebb tűzön kb. a felére forraljuk. Ekkor hozzáöntjük a húsleves alaplét, és tovább forraljuk, míg 2 dl levet kapunk. Sűrítésképpen beletesszük a tejszínt, és tovább forraljuk, míg mártás állagú szósz kapunk. Ízesítjük sóval, borssal, és a közben roston sült lazacok tetejére öntjük. Meghintjük apróra vágott petrezselyemmel és melegen, citromkarikával díszítve tálaljuk

És végül egy személyes kép: a blog szerzőjének kagyló vacsorája

WP_001315


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next