új

Minden, amit a levesekről tudni érdemes. Hazai és nemzetközi receptekkel.

leves

A nagy téli mínuszok idején, bizony jól esik egy tál forró leves elfogyasztása.  Pedig egy jó levesre mindig találhatunk kitűnő okokat. Nyáron pl. jól esik egy hideg gyümölcsleves, vagy egy gyors vacsora bevezetőjeként egy könnyű krémleves,  de beszélhetünk az elmaradhatatlan vasárnapi húslevesekről, az ünnepi asztalon gőzölgő halászléről, és akkor még a nemzetközi konyha részét képező leveseket, mint pl. a manapság oly népszerű japán miszo levest meg sem említettük.

Ezért is gondoltuk, hogy gasztronómiai blogunkban kiemelt teret szentelünk a leveseknek, és igyekszünk nektek a legjobb hazai levesezőket is bemutatni.

Amúgy is, nagy divatját élik most a levesek, a városokban sorra nyílnak a trendi levesezők, akik gyakran építik vendégkörüket azokra az irodai dolgozókra, akik délben csak kiszaladnak “bekapni” egy-egy tartalmas levest. Ez időben sem okoz hatalmas kiesést, és ráadásul elmarad az evések utáni “kaja-kóma”, vagyis gőzerővel folytatódhat tovább a munka.

Elkészítésük egyszerű, ízviláguk igen változatos, és a különböző levesbetétekkel még tovább “megbolondíthatjuk” őket. A levesek selymes-krémes állagát igazán kihangsúlyozza egy kis roppanos levesbetét.

Levesbetétek:

  • kruton (kenyérkocka)
  • Chipsek (zöldségekből, pl káposzta, bacon chips)
  • házi levesgyöngy
  • hús- vagy májgombóc

A leveseket általában ez étkezések bevezetéseként fogyasztjuk. Ennek oka, hogy a levesek fogyasztása nem csak segíti az emésztést, de étvágygerjesztő hatása is van.

A levesek fajtái:

 

 

“Mindenkinek az életében van szomorúság meg fájdalom, de időnként jön egy fénysugár, ami elolvasztja a magányt a szívben, és vigaszt nyújt, mint a forró leves meg a puha ágy.”

“Aki leves után vizet iszik, attól nem lehet tanácsot kérni. De aki leves után 40 csepp bort iszik, az ha 70 évig naponta gyakorolja, öreg lesz.”

/Jókai Mór/