Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Főszerepben a GOMBA!

Somogyi gombász nagypapám tiszteletére, gombapörkölt kicsit másképp.

A Stroganoff módra készült ételek jellemzője, hogy a csíkokra vágott húst (rendszerint bélszínt) szalonnás, hagymás, gombás, uborkás ragu veszi körül.

Ha azonban egy light-osabb, vegetáriánus verziót szeretnénk elkészíteni, annak sincs akadálya, a hús helyett használjunk több, és ha lehetőségünk van rá, többfajta gombát.

 

Ezzel az étellel nagypapám emlékének szeretnék tisztelegni, aki épp a napokban lenne 100 éves. Gyerekként a nyári szünetben nagyon sok időt töltöttem nagyszüleimnél, egy apró, ám annál hangulatosabb somogyi falucskában. A táj változatossága lehetőséget adott rá, hogy hol pecázni menjünk a Rinya patak partjára, hol gombászni a közeli erdőbe, hol szőlőt szüretelni a környező boros földekre. De élénken emlékszem arra is, nagymamám milyen féltő gonddal etette a napos csibéket, hogy aztán felnőve, azokból frissen levágva, kopasztva készüljön a vasárnapi rántott csirke.

Mindig különös eseménynek számított, amikor nagypapám felvette a gumicsizmáját, kézen fogott, és a hátsó kertbe vezetett. Ekkor már sejtettem, hogy nagy kalandban lesz részem. Biciklire pattantunk és meg sem álltunk a közeli kiserdőig. Én szinte még fel sem ocsúdtam, Ő már jó pár szem gombát begyűjtött az erre a célra vitt kosarába. Falusi ember lévén ismerte a természetet. Tudta mi ehető, mi nem.az ízét ma is érzem a számba, hacsak rágondolok.

FIGYELEM!!! Ha csak nem rendelkezel hatósági gomba szakértői vizsgával, ne kockáztass! Nem mindegy, hogy egy isteni, vagy egy halálos étel lesz a főztünkből. Mindig csak hatóságilag bevizsgált gombát használjunk!

Néhány fontos tudnivaló a gomba ételekkel kapcsolatban:

  •  Gyenge fűszerezést igényel, ebben az esetben tényleg igaz, hogy a kevesebb néha több.
  • Főzés közben ne fedjük le, mert sok vizet ereszt.
  • A gomba ételek nem tárolhatók, maximum a következő étkezésig.
  • Tisztításkor ne áztassuk, csak folyóvízben mossuk meg, és csepegtessük le.

 WP_000072

 Hozzávalók:

  • 40 dkg gomba (lehet több fajta, pl. fehér és barna erdei csiperke)
  • 2 dl csontlé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek. Worchestershire szósz
  • 3 szem csemege uborka
  • olívaolaj
  • só, bors, pirospaprika,  petrezselyem
  • 2 dl tejföl

WP_000078

Elkészítés:

 Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, majd amikor már majdnem jó (kb. 5 perc elteltével), beletesszük a zúzott fokhagyma gerezdeket, egy evőkanál pirospaprikát, és még egy percig pirítjuk. Ezt követően adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát és a csíkokra vágott csemege uborkát.  Felöntjük a csontlével, és hozzáadunk 2 ek. Worchestershire szószt. (Ez a legújabb tuti tippem: házias marhahúsalap és egy kis Worchestershire szósz=egy különleges és isteni ízvilág)

Nagy lángon, állandó keverés  negyed óra alatt besűrítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt, a tetejét megszórjuk durvára vágott petrezselyemmel. Köretnek rizst ajánlok mellé.

 WP_000104

Tudtad? :

Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat tartalmaz.

Gyógyászati alkalmazása nagy jelentőségű.Jelentős betegségek gyógyításában hoztak átütő sikert, mint a  magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a különböző daganatos megbetegedések és az AIDS.

(Wikipédia)


One Response to Főszerepben a GOMBA!

  1. Hadobás Teréz

    Imádom a gombát szedni és enni is!!!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next