Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Ebédek

Marhalábszár és sertéscsülök

“A sertészsírral vagy olajon aranyszínűre piruló vöröshagyma és a fűszerpaprika harmonikus együttese alapozza meg a magyar konyha számos ételének, köztük a pörkölt karakterét és pikáns ízeit.” (wikipédia)

 pörkölt

A fenti mondatot észben tartva számos csapat készülődött lázasan a III. budafoki pörköltfőző versenyre az Erzsike presszóban. Tette mindezt annak ellenére, hogy az időjárás nem igazán volt kegyes hozzánk. Szeptember közepén nem hogy a vén asszonyok nyaráról nem beszélhettünk, de reggel kinézve az ablakon a szakadó eső látványa kicsit szkeptikussá tette mind a szervezőket, mind a résztvevőket. Volt, akit meghátrálásra késztetett az időjárás, de szerencsére a többséget ez nem ijesztette el a részvételtől. S nekik volt igazuk, délután kettőkor, a rendezvény kezdetekor mintegy varázsütésre elállt az eső, néhol még a nap is kisütött, és egy igazi vidám hangulatú, családias rendezvény vette kezdetét. A csapatok igen változatos receptekkel készültek, volt aki marhalábszár pörkölttel nevezett, de találkozhattunk sertéspörkölttel, vagy  akár túrós csuszával tálalt harcsapörkölttel is. Az egész napos vigasság után, este 6-kor, háromtagú szakmai zsűri értékelte az elkészült alkotásokat, s bizony nem volt könnyű dolguk.

A zsűri tagja voltak:

  • Tamáska László a Flamenco Hotel séfje
  • Borhi József séf Óhegy étterem
  • és jómagam, vagyis Bakos Andrea gasztroblogger (www.oromkonyha.hu)

Én most a harmadik helyezettként értékelt Ördögpörkölt receptjét osztom meg veletek. A név ne tévesszen meg benneteket, nem valami méregerős pörköltről van szó, de az tény, hogy fűszeres. Érdekessége, hogy két féle hús (marhalábszár és sertéscsülök) felhasználásával készült, gomba hozzáadásával.

Hozzávalók:

  • 2 kg marhalábszár
  • 80 dkg sertés csülök
  • 3 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma (6-8 gerezd)
  • 1-1 db házias marhahúsleves alap és pörküölt alap
  • Worcestershire-szósz
  • 6 db nagy csiperkegomba
  • petrezselyem
  • só, cukor, étolaj, majoranna, babérlevél (4 db)
  • 4 dl vörösbor
  • chili szósz

Az elkészítése bár időigényes, kb. 3 óra, amíg a marhahús megpuhul, de leszámítva az előkészületeket, ami, kb. 30 perc, a továbbiakban a bográcsban már a mi beavatkozásunk nélkül puhul az ételünk, és mi szabadon tehetünk bármi mást. Azért a tűzről ne feledkezzünk meg! Például elkészíthetjük hozzá a savanyúságot, ami jelen esetben hagymás paradicsom saláta volt, köretként igazi házi nokedlit ajánlok hozzá.

1. Kevés olajon megpároljuk a felszeletelt hagymát, a legvégén hozzáadjuk a felszeletelt fokhagyma gerezdeket és még egy percig dinszteljük.

2. A felkockázott marhahúst beletesszük az olajba. 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a marhahús lével és a pörkölt alappal, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, chilivel és 3 ek. worcestershire szósszal. Ezt követően kis tűzön2-3 óra alatt puhára pároljuk. 1 óra elteltével hozzáadjuk a felkockázott sertés csülköt is, majd újabb fél óra elteltével a felszeletelt gombát, és öntsük fel a vörösborral és további fél órát főzzük. A végén még ízesítsük chilivel, amilyen erősre szeretnénk. Apróra vágott, friss petrezselyemmel tálaljuk.

 

 
 
previous next