Ha augusztus, akkor dinnye szezon.
Nem csak finom, de roppant egészséges is. Nem mellesleg olcsón és könnyedén beszerezhető, hiszen úton-útfélen árulják. Sokféleképpen elkészíthető, és még a diétába is könnyen beilleszthető ételeket készíthetünk belőle. Ebben a rekkenő hőségben, ami az idei nyarat már egy ideje jellemzi, fokozottan ügyelni kell a szervezetünk víz háztartására.
Az izzadással sok vizet és ásványi sókat veszít szervezetünk, dinnye fogyasztásával mindkettőt pótolhatjuk, ezáltal felfrissítve testünket. A görögdinnye 90% víz. Görögdinnye fogyasztásával a daganatos betegségek megelőzéséhez is sokat tehetünk, magas lipokin ( csak a paradicsom tartalmaz többet) tartalma segít a rákos sejtek kialakulásának csökkentésében. is.
Tipp: Hogyan küzdjünk meg a görögdinnye magokkal?
A felszeletelt görögdinnyét tegyük néhány percre egy hideg vízzel telt edénybe, a vízben könnyen kihullanak a magok, és már fogyaszthatjuk is.
A jó dinnye kiválasztása sokak számára már-már szertatássá nőtte ki magát. Való igaz, most, hogy már nem lékeltethetjük meg a dinnyét, kicsit nehezebb dolgunk van, de a helyzet azért nem reménytelen. Kicsit könnyebb dolgunk van a megfelelő sárgadinnye kiválasztásánál, ott elsősorban a dinnye illata a mérvadó. Ha erős, finom illata van, akkor jó eséllyel a dinnyénk finom lesz, bár azért nem árt ha a szár helye körül apró repedéseket látunk, melyet ha megnyomunk, enged a nyomásnak. Görögdinnye vásárlása esetén inkább a fülünkre hallgassunk, kopogtassuk meg, és ha kongó hangot hallunk, akkor megvehetjük a dinnyét.
A dinnyés ételeket mindig jól behűtve tálaljuk. Ha ételeinket szebbé szeretnénk tenni, a felkockázás helyett használjunk karalábé vájót, és kis golyócskákat formázzunk a dinnyéből.
Részeges dinnyeleves mentával
Hozzávalók:
- 1 kg görögdinnye
- 1 kisebb fej sárgadinnye
- 1 db citrom
- pár menta levél
- 1 dl dinnye vodka
- 1 dl tejszín
- 1 ek vanília puding por
A dinnyékből karalábé vájó segítségével kis golyókat vájunk, és egy nagy üvegtálba tesszük. A maradék dinnyét egy evőkanál segítségével kikaparjuk, majd botmixerrel pépessé turmixoljuk. A dinnyepéphez hozzáadjuk a vodkát és a tejszínt, a citrom lereszelt héját, és a puding porral csomómentesre keverjük. A végén az egészet a dinnye golyókra öntjük. Lefedve, hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. Tálaláskor megszórjuk mentalevéllel.
Fetás görögdinnye saláta
Hozzávalók:
- 1 fél görögdinnye (kb. 3 kg)
- 300 g feta sajt
- menta levél
- kb. 15 szem olívabogyó
- csipetnyi olívaolaj
Görögdinnye joghurt házilag
Hozzávalók:
- 500 g joghurt
- 2 ek méz
- 2 szelet görögdinnye kinyomkodott leve
- 1 szelet görögdinnye golyókra formázva
Egy botmixer segítségével a joghurtot, a mézet és 2 szelet görögdinnye kinyomkodott levét elkeverjük. Egy másik szelet görögdinnyéből kis golyókat formázunk, és hozzáadjuk a joghurthoz. Óvatos mozdulatokkal elkeverjük, majd kis időre a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk!