Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

A garnélarák bűvöletében

Rákkoktél és rákgolyók kapros majonézzel

Ha valami alkalmi ételt szeretnénk, ami viszonylag egyszerűen elkészíthető, és kicsi a rontás esélye, akkor ahhoz kiváló alapanyag a  GARNÉLA RÁK. Jó, tudom, nem olcsó, de nem is kerül mindennap az asztalra, egy-egy különleges alkalomnak megadhatjuk ezzel az étellel a módját.

Már ha valaki nem olyan peches, mint én. Jó pár évvel ezelőtt (most, hogy utána gondolok, meg van az tíz is) nyaralni mentünk Spanyolországba. Lloret de Mare egy tündéri kis üdülő falú a spanyol tengerparton. Keskeny, kanyargós kis utcáin sétálgatva egymást érik a kis éttermek. Egyik este be is tértünk az egyikbe, ahol egy könnyű vacsorát szerettünk volna elfogyasztani, és egy kis Sangriát kortyolgatni hozzá. Tengerparton szinte adja magát, hogy valamilyen hal ételt választ az ember. Így is tettünk, és a választásunk a rákkoktélra esett.

Az már csak később derült ki, hogy a rák nem volt a legfrissebb. Akkor még nem is sejtettem, hogy ez a vacsora lesz étel allergiám kezdete. Azóta nem ehetek rákot, mert a legkisebb falat elfogyasztása is garantált kórházi jelenlétet okozna. Aki szintén valamilyen allergiától szenved (és miután ez ma már szinte népbetegségnek számít, jó sokan lehetünk) az tudja, hogy a helyzet az idő előrehaladtával csak rosszabb lesz. Így történt velem is, és a rákhoz még párosult a zeller is.

Ettől függetlenül isteni ételeket lehet elkészíteni ebből az alapanyagból, álljon itt most kettő: Rákgolyók kapros majonézzel, illetve egy rákkoktél. Ha vendégeknek készítjük, próbáljuk megtudakolni nem allergiás-e valaki az asztaltársaságból rá, ha ez nem sikerülne előre, akkor pedig legyen egy B tervünk erre az esetre.

WP_000118
A rákgolyók hozzávalói:

  • 30 dkg garnéla rák
  • 25 dkg burgonya
  • 6-8 szem kapribogyó
  • 1 db citrom
  • 1 csomag kapor
  • 2 szál újhagyma
  • majonéz
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz és étolaj

A burgonyát kockákra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, krumplinyomóval összetörjük, és félretesszük hűlni.
Ezt követően egy mély tálban összekeverjük a rákot, a finomra vágott kapribogyót, az felaprított újhagymát, a citrom reszelt héját, és levét, és végül a kapor felét. Ehhez keverjük hozzá a pürésített burgonyamasszát, fűszerezzük tetszés szerint (só, bors), majd golyókat formázunk belőle. Kb 12-14 golyót kell kapnunk.
Fél órára betesszük a hűtőbe. Utolsó lépésként bepanírozzuk (liszt+tojás+zsemlemorzsa), és forró olajban 3 perc alatt ropogósra sütjük. Kapros majonézzel kínáljuk.

Tipp: kitűnő B terv lehet, ha két adagot készítünk, és a másikban a rákot felaprított gombával helyettesítjük. Ezáltal egyszerre kedvezhetünk az esetleges étel allergiában szenvedőknek és a vegetáriánusoknak.

Rákkoktél:

  • 20 dkg tisztított rákhús
  • 1 közepes kígyó uborka
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej avokádó
  • 1 fél fej jégsaláta
  • 1 citrom
  • 1 ek. ecet
  • 1 kis csokor kapor
  • csipet bors

A mártáshoz:

  • 3 ek. majonéz
  • 1 dl joghurt
  • 2 ek. ketchup
  • Worchestershire-szósz ízlés szerint
  • kis cukor

1. Apró kockákra vágjuk az megpucolt uborkát, a megtisztított és kimagozott avokádót. Felkarikázzuk a póréhagymát és felszeletelünk fél fej jégsalátát. Mindezeket egy mély tálban összekeverjük.

2. Hozzáadunk 1 ek. ecetet, és az apróra vágott kaprot. Fűszerezzük, borsózzuk.  Meglocsoljuk egy fél citrom (lime) levével, alaposan elkeverjük, majd beletesszük a megtisztított rákokat.

3. A mártáshoz a majonézt, a ketcupot, és joghurtot elkeverjük. Hozzáöntünk egy löttyintésnyi Worchestershire-szószt, és ízlés szerint egy kis cukorral simára keverjük.

A kóstolgatás feladata ebben az esetben a férjemre hárult, aki különösen élvezte, hogy kiveheti a munka “oroszlánrészét”.

WP_000136

2 Responses to A garnélarák bűvöletében

  1. Nagyon tetszik! Szeretem a rákot, emlékeztet a hal ízére, de roppanósabb a húsa. Ezzel a mártással biztos igazán finom lehet, szívesen lakmároznék belőle :) Én eddig csak spagettibe próbáltam ki a rákot, paradicsomosan, de tetszik a majonézes ötlet is…

  2. Badenczki Csilla

    Wooow! Imádom a tengeri herkentyűket :)

Hozzászólás a(z) Badenczki Csilla bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next