Céklás brownie – A CSODA!
Be kell valljam, magamtól soha nem jutott volna eszembe a cékla és a csokoládé párosítása, de köszönhetően a GoodFood magazinnak, kipróbáltam, és egy életre beleszerettem. Fenséges, mennyei, isteni, és még sorolhatnám a jelzőket. Aki még nem készítette el, annak csak ajánlani tudom. Igaz, hogy kicsit faksznis, és a konyhában még a plafon is csokoládés lesz, de megéri!
Hozzávalók:
- 80 dkg nyers cékla (kb. 2 nagyobb darab),
- 10dkg margarin,
- 2 tábla étcsokoládé (minél nagyobb a kakaótartalma, annál jobb, 70%-sal már nagyon finom),
- 3 csomag vaniliás cukor
- 3 d
b tojás - 10 dkg liszt
- 25 dkg nyírfacukor (lehet nádcukor, vagy barnacukor is)
- kakaópor tetszés szerint
1. lépés
VEGYÜNK GUMIKESZTYŰT, MERT A CÉKLA ÖSSZEFOGJA A KEZÜNKET!
A céklákat pucoljuk meg, és aprítsuk kis kockákra. Tegyük egy lábasba, és kevés vizet aláöntve pároljuk puhára.
2. lépés
A 2 tábla csokoládét daraboljuk durvára, adjuk hozzá a margarint, a vaníliás cukrokat, és az időközben megfőtt cékla darabokat. Robotgép/turmix/botmixer segítségével keverjük simára.
3.lépés
A tojásokat és a cukrot sűrű habbá verjük, majd hozzáadjuk a céklás-csokoládés keverékünkhöz. Érdemes kanállal egyenként belekeverni, mert ezáltal levegősebb lesz. Az így kapott tésztánkba beleszitálunk 10 dkg lisztet, és óvatosan elkeverjük.
4. lépés
Kivajazott tepsibe öntjük a tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje már megsült, de a közepe még folyékonyabb állagú. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd felkockázzuk, és csak esszük, esszük, esszük, mert egyszerűen nem lehet betellni vele!
Tipp: tálaljuk áfonya lekvárral, a még tökéletesebb íz harmóniáért!