…meggyleves és mákos guba, újratöltve!
Egy múltkori baráti beszélgetés során gyerekkorunk kedvenc, és persze ma már vicces történetei jöttek szóba. Ebből az “időutazásból” természetesen nem maradhatott ki az iskolai menza nosztalgikus megemlítése sem. Így jött az ötlet, hogy a klasszikus vasárnapi húsleves+rántott hús menü helyett, a régi iskolai menzák hangulatát idéző ételsort állítok össze, …
…de azért, hogy valami csavar mégis legyen a történetben, ezen ételeket a mai kornak megfelelően, kicsit “újratöltve” (by Matrix) készítettem el.
Az ebéd konyakos meggyleves és kókusztejes mákosguba, vanília sodóval lett.
Most, hogy az ételsor megtervezésével elkészültem, rádöbbentem, hogy egy kis kreativitással mennyire gyorsan elkészíthető, és olcsó, mégis különleges vasárnapi menü kerülhet az asztalra.
A meggyleves elkészítéséhez 2 üveg magozott meggybefőttet vettem alapul. Kicsit összeforraljuk, fűszerezzük fahéjjal, és tejszínnel behabarjuk. A legvégén hozzáadunk egy konyak aromát. (Ha nem fogyasztja kiskorú, akkor rendes konyakot használjunk.) Az egész elkészítése nem igényel többet 20 percnél . És már jöhet is a most főételként szereplő mákos guba, melynek újragondolt változatában a kiflik beáztatásához nem sima tejet használtam, hanem kókusztejet.
1. lépés
A kifliket felkarikázzuk (6-8 db), és egy vajjal kikent mély tálba tesszük.
2. lépés
Fél liter kókusztejet, és fél liter 2,8% tejet, 40g vajjal, 3 tojássárgájával és a vaníliával (ha megengedhetjük, használjuk vanília rudat, de helyettesíthetjük vanília aromával is) egy edényben felforraljuk.
3. lépés
A kifliket megforgatjuk a felforralt és ízesített tejben, ha szaftosabban szeretjük, meglocsolhatjuk még a tetejét 2-3 kanállal.
4. lépés
A mákot megdaráljuk a porcukorral együtt, és a tejbe áztatott kifliket megszórjuk mákkal.
5.lépés
A kész gubát egy tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben kb. 15 perc alatt megpirítjuk.
Végül elkészítjük a vanilia sodót: 3 tojássárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, 1 ek liszttel, a vanília kivonattal. Lassan felengedjük 5 dl tejjel, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve krémmé főzzük.
Egyszerű, mégis különleges ebédet készíthetünk szinte percek alatt, és az ebéd alatti jókedv is garantált. Biztos, hogy mindenkinek eszébe jut egy kedves régi történet, melyet szívesen megoszt a többiekkel.
Nem vagyok egy nagy édesszájú, de a guba jöhet bármikor…. Isteni recept bár többnyire csak karácsonykor kerül elő sajnos. lényeg nálam hogy ne legyen sok mák rajta.
Egyszerű és nagyszerű recept. Gyorsan kész van és hamar el is fogy, gyakran csinálunk .:)
I think this is a real great article post.Really looking forward to read more. Want more.