Ha egyszer véget ér ez a szeszélyes május…., mert abban mindannyian egyetértünk, hogy idén a május az új április. A naponkénti 20 fokos hőingadozások, a heves szelek és az állandő esőzések megviselnek minket. Hol vannak azok a meleg tavaszi esték, mikor a teraszon kiülve egy kellemes fröccsözés ésgrill party mellett beszéltükmeg az élet nagy dolgait? Reméljük, nemokára ennek is eljön az ideje (Pünkösdre már kifejezetten jó időt mondanak), de addig is , néhány elméleti jó tanács és egy igazán finom és különleges recept: Grill tarja whiskys-kólás pácban.
Grill fortélyok:
-Grillezésnél mindig friss húst használjunk, sosem mélyhűtöttet.
-A hússzeletek ne legyenek nagyon vastagok, mert különben nem sülnek át, ideális az 1 cm vastagság.
-A húsokat grillezés közben nem szabad villával megszúrni, mert kifolyik a levük, a zsírjuk és kiszáradnak. Használjunk lapátot vagy csipeszt.
-Füstölt húsárut ne grillezzünk, mert a grillezés folyamán rákkeltő anyagok keletkeznek.
-Kicsit zsírosabb húsok alkalmasak a grillezésre, a sovány hús kiszárad, rágós lesz. Ha mégis ilyet készítünk, úgy érdemes grillezni, ha becsavarjuk szalonnával.
-Ne forgassuk a hússzeleteket, mert elvesztik a szaftjukat. Elég egyszer, amikor a hús oldala és teteje a hőtől elfehéredik.
-Ha nyárson sütünk akkor viszont többször is forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön és ne kapjon oda.
-Ha csontos húst sütünk, akkor a csont mellett kisebb vágást ejtve ellenőrizhetjük, hogy a hús átsült-e.
-Grillezés előtt semmiképpen ne sózzuk meg a húst, mert az elvonja a nedvességet, és a hús könnyebben kiszárad.
-Ha sütés előtt pár csepp citrommal átdörzsöljük a húst, akkor felpuhulnak a rostok.
-Ha pácoljuk a húst, akkor érdemes már 2-6 órával előbb előkészíteni, így sokkal ízletesebb és porhanyósabb lesz és rövidebb idő alatt elkészül
-Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa átsült, ha a színe már nem áttetsző.
A tarja, igazi ezerarcú grillfogás, könnyen és sokféleképpen elkészíthető, és zsírtartalma miatt szinte sosem szárad ki. Akkor sem, ha nem pácoljuk be, de pácolással azért jobban átjárják az ízek és illatok, mintha csak frissen fűszerezve, hírtelen sűtnénk. A leggyakoribb pác a fokhagymás, mustáros flekken, vagy a magyaros pác, de bátran kisérletezhetünk. Ehhez hoztunk most, egy whiskys-kólás pác receptjét Nektek.
Grillsütés viccesen
Amikor egy férfi grillsütésre szánja el magát, a következő eseménysorozat indul el:
1. A férfi előveszi a kerti grillt és a faszenet.
2. A nő letakarítja a grillrácsot.
3. A nő lemegy a zöldségeshez.
4. A nő lemegy a henteshez.
5. A nő előkészíti a salátát és a zöldségeket.
6. A nő előkészíti a húst a sütéshez.
7. A nő egy tálcára készíti a fűszernövényeket a szükséges eszközökkel.
8. A nő kiviszi a lesikált grillt és a tálcát a férfinek, aki elterülve sört iszik.
9. A férfi elhelyezi a hússzeleteket a grillen.
10. A nő bemegy és megterít.
11. A nő elkészíti a zöldségeket.
12. A nő kimegy, hogy szóljon a férfinek, hogy a hús épp odaég.
13. A férfi leveszi az odaégett húst, és átadja a nőnek.
14. A nő tálal.
15. A férfi italt tölt.
16. A nő leszedi az asztalt.
17. A nő elmosogat és rendberakja a konyhát.
18. A férfi otthagyja a grillt, mert még van rajta némi parázs.
19. A férfi megkérdezi a nőtől, hogy örül-e, hogy ma nem neki kellett főznie.
20. És bizonytalan arcát látva megállapítja, hogy a nők soha nem elégedettek.
Whiskys-kólás pác
Hozzávalók:
- 1 dl olaj
- 10 dkg barna cukor
- 3 dl kóla
- 1 dl whiskey
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek ecet
- 10 dkg vaj
Egy kis lábasban felhevítjük az olajat és karamellizáljuk benne a cukrot. Majd beleöntjük a kólát és elkeverjük. Az egészet felforraljuk, majd hozzáadjuk a whiskyt, a szójaszószt és az ecetet is. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a vajat, hogy szép fényes legyen. Grillezés közben az így elkészült páccal, egy ecset segítségével kenegetjük vele a sülő húst.
Ti is kipróbáltátok? Hogy izlett? Osszátok meg velünk a véleményeteket.