Ha október, akkor Oktoberfest, ha Okoberfest, akkor SÖR, SÖR, SÖR!
A müncheni Oktoberfest 1810 óta a világ egyik legnagyobb népünnepélye, melyre évről-évre több millió ember látogat el. Ha azonban, mi nem vagyunk ezen szerencsés emberek között, akkor se csüggedjünk el, hanem varázsoljuk az Oktoberfest hangulatát az otthonunkba.
Idén, szeptember 16. és október 3. között került megrendezésre a rendezvény, amire csaknem 6 millió ember látogatott ki, köztük egyre nagyobb számban volt található külföldi, főleg olaszok, amerikaiak, japánok és ausztrálok, akik nagy lelkesedéssel emelgették az 1 literes korsókat, és fogyasztották a sörkülönlegességeket.
Mostani receptünkben, egy igazi bajor ételt szeretnénk megosztani veletek: csirkemell csíkok sörtésztában, szalonnás zsemlegombóccal, és vargánya mártással.
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
A sörtésztához:
20 dkg liszt, 3 db tojás, 0,5 dl olaj, 2 dl sör, csipetnyi só
A speckknödel-hez (szalonnás zsemlegombóc):
5 db zsömle, 3 db tojás, 20-20 dkg szalonna és füstölt, főtt sonka, 1 fej vöröshagyma, 3 dl tej, csipetnyi só, bors, 1 csokor petrezyelyem
A vargánya mártáshoz:
30 dkg vargánya gomba, 4 ek olíva olaj, 4 dl tejszín,1 ek, mustár, só, bors, bazsalikom, kukorica keményítő
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, besózzuk, és állni hagyjuk amíg a sörtésztát elkészítjük.
sörtészta: Két edényre lesz szükségünk. A tojás kettéválasztjuk. A fehérjékből az egyik edényben kemény habot verünk. A másikban csomómentesre összekeverjük a lisztet, a tojássárgáját, csipetnyi sót, az olajat és a sört. Ehhez a masszához adjuk a felvert tojásfehérjét. Ebbe a sűrű keverékbe forgatjuk bele a húsokat, majd bő, forró olajban kisütjük. ( ha előtte lisztben megforgatjuk a húsokat, jobban fog rájuk tapadni a sörtésztánk.)
Speckknödel: A zsömléket 150 fokos sütőben megszárítjuk, majd kihűlés után felkockázzuk.A tejet és a tojásokat összekeverjük, és a zsömlékre öntjük. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, fűszerezzük, majd forró vajon megdinszteljük. A szalonnát és a sonkát felkockázzuk, és egy serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk. Ezt követően az előkészített zsömléket, a megdinsztelt, és fűszerezett hagymát, és a húskockákat tésztává dolgozzuk, és 20 percig pihentetjük. Vízes kézzel gombócokat formázunk belőle, és bő, forró, sós vízben kifőzzük.
gomba mártás: A vargányát felszeleteljük, és a forró olívaolajon megdiszteljük, majd fűszerezzük.Hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk, majd a keményítővel besűrítjük.
Jó étvágyat!