Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Húsvét- tonhalas Cézár saláta

…csak azért is húsvéti nyuszi, és nem a télapó!

Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, de a világ minden táján ünnepelnek valamilyen tavaszi ünnepet a nem keresztények is.  Na, éppen ezzel a tavasz szóval van egy kis gond idén, mert ha kinézünk az ablakon a szakadó hóesés és a közel félméteres hó március végén nem a tavasz közeledtét jelzi.

Ennek ellenére legyünk optimisták, és bízzunk abban, hogy csak azért is a húsvéti nyuszi hozza a gyerkőcök ajándékait és nem a télapó. Mi pedig készülődjünk, süssünk-főzzünk, vegyük meg a húsvéti sonkát,  süssünk foszlós kalácsot, készítsünk hidegtálat, ami mindenképpen tartalmazza a tavaszi friss zöldségeket: legyen rajta bőségesen retek, újhagyma, saláta.

Ne feledkezzünk meg azonban a böjti időszakról sem, ami a Húsvét előtti 40 nap, és Húsvét vasárnapig tart. 

Innen származik a Húsvét elnevezés is : Húsvét – a hús magunkhoz vételének első napja.

Bár nem tartom magam kifejezetten vallásosnak, igyekszem mégis betartani ezt a böjti szokást, kicsit enyhítve azzal, hogy húst ugyan nem, de halat fogyasztunk.

 Tonhalas cézár saláta

 Mindig  friss jégsalátából készítsük, nagy mértékben ez határozza meg a végső ízét!

 Hozzávalók: (én két nagy tállal készítek egyszerre, ugyanis a jégsajáta fele elég egy 4 fős adag elkészítéséhez. A másik tálat öntet nélkül beteszem a hűtőbe, és egy későbbi étkezés során, közvetlenül fogyasztás előtt öntöm rá az öntetet.)

  • 1 fej jégsaláta
  • 4-4 szelet pirítós kenyér
  • 32 dkg tonhal ( 4 db Rio Mare tonno all’olio di oliva konzerv)
  • 6dl joghurt a szószhoz

A salátát megmossuk, félbevágjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A kenyeret megpirítjuk, kis kockákra vágjuk és a salátához adjuk. A csirkemelleket szintén apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon aranybarnára pirítjuk.  A kész húst a salátához és a pirítós kockákhoz keverjük, majd bőségesen meglocsoljuk az öntetünkkel. Az öntet házilag is elkészíthető (mustár, joghurt, majonéz, tojássárga, kevés cukor és pár csepp citromlé keverékeként), de annyiféle rengeteg készen kapható cézár saláta szósz kapható az üzletekben.

Nemcsak a böjti időszakban, de akkor különösen ajánlott a zöldséglevek fogyasztása, melyre kitűnően alkalmasak az alábbi zöldségek., melyekből nemcsak finom, de vitamindús, az egészségre jótékonyan ható italok készíthetők.

carrot juice

Cékla : C, B1, B2, B6 vitamint, béta-karotint, és folsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, és jód. Nagyon jó vitaminforrás, napi fél liter fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást, a szív- fontos szerepe van az érrendszeri betegségek megelőzésében,  és csökkenti a daganatos megbetegedés kockázatát is. 

Zeller : Kalciumot, nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, és A, B, és C vitamint tartalmaz.  Nagyon jó lúgosító, savtalanító. A benne található olaj idegnyugtató hatású. Serkenti a vizeletkiválasztást. 

Sárgarépa : Csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét. Ez a répában található természetes növényvédőszer, ami véd a gombás megbetegedésektől. Nagyon jó máj, epe, szembetegségek esetén. Kiváló béta-karotin forrás, ami véd a szabadgyökök ellen. 

NAGYON KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁN AZ ÖRÖMKONYHA!

 

 


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next