Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Sörös, vagy boros vagy? Ezeket érdemes megkóstolnod!

Gasztro nyaralásunk utolsó állomásaként, -de semmiképpen sem utolsó sorban-,

arra gondoltunk, hogy a kulináris élvezetek szervesen hozzátartozó, minőségi ital fogyasztásra helyezzük a hangsúlyt.

Ilyenkor nyáron, nincs is jobb, mint a nagy melegben egy jó korsó hideg sör, vagy akár egy rozé fröccs elfogyasztása. Nem mindegy azonban, hogy mit, milyen minőséget iszunk.

Mi, Magyarhertelenden kóstoltuk meg Késmárki Attila kézműves söreit. A családi sörfőzde 1994 óta készíti söreit. Termékeiket mindig frissen fejtik, tartósítószert nem alkalmaznak, a sört nem pasztörizálják, így az íze mindig friss és könnyű marad, mint a régi időkben! Az előállítás során, a német tisztasági törvény előírásait követik, így csak maláta, víz, komló és élesztő felhasználásával készülnek a sörök.

_DSC9663Jelenleg hétféle kézműves sör kínálnak a melegben megfáradt kirándulóknak. A csapolt és palackozott formában is elérhető sörök egyedülálló íz-hatással rendelkeznek a többi, ismertebb sörpiaci szereplővel szemben.

A klasszikus világos és barnasör mellett az itallapon szerepel a ’Nem Vagyok Én Apáca’ szűretlen, barna meggyes láger típusú sör, a ’Bodzás angyalka’, mely házi termelők bodzavirág-szirupjától lett igazán angyali, a ’Szeplőtelen’ szűretlen, a ’Kótyagos’ búzasör, a ’Söröstyén’ duplán komlózott és a legbeszédesebb az ’Illuminátor’ fantázia névre hallgató sör is.

Egyik specialitásuk a Kapucinus sör, melynek elkészítési folyamataiba be is avattak bennünket.

Hozzávalók:

1 liter barna Kapucinus sör
3 dl minimum 50%-os meggy lé
1 narancshéja lereszelve! Kihagyhatatlan! A maradék narancs szeletelve kerül hozzá.
1 citrom leve
2 evőkanál méz vagy cukor
5 kardamom mag
1 csillagánizs
5 boróka bogyó (nyomd szét az ujjaddal)
1/2 vanília rúd (hasítsd fel)
1 mokkáskanál reszelt gyömbér
1 rúd fahéj
3 szem szegfűszeg

A hozzávalókat hevítsük fel 65 fokra, semmiképpen ne forraljuk fel, mert azon kívül, hogy az alkohol elillan még az íze is módosul! Hagyjuk állni tíz-tizenöt percre, majd hevítsük ismét. Ha kész, azonnal fogyasztható! A narancs darabokat semmiképpen ne dobjuk ki, nagyon finom!!

Utunkat folytatva, azok kedvéért, akik nem a sörök “szerelmesei”, meglátogattuk a Természet Ízei élményútvonalhoz csatlakozott Josic pincészetet. A pincészet a horvátországi Baranyában, Zmajevacban található. A kulturális sokszínűség, mely jellemzi ezt a vidéket -sokácok, horvátok, magyarok, svábok és szerbek-, sajátos gasztró kultúrát alakított ki, melynek szerves részét képezik a különböző boros pincék is.

Josickollázs

Az eszéki Josić család 1999-ben vásárolta meg az 1935-ben épült, 42 méter hosszú borospincét, amelynek egyik présházában elsődlegesen tradicionális ételeket kínáló éttermet alakítottak ki. A másik kettő a borászatot szolgálja ki, közülük az egyik látványpinceként működik, amelynek rusztikus, ízlésesen kialakított kóstolóterme kiváló alkalmat teremt, a fehér, vörös és rozé borok megfelelő hőmérsékleten történő megízlelésére, a tájra jellemző kiflicskék kíséretében.
E tájegység különlegessége a késői szüretelésű, valamint a jégborként is elkészített olaszrizling, de a pincészet kínálatában kiváló minőségű pinot gris, valamint a Horvátország-szerte népszerű vörös cuvée, a Ciconia nigra is megkóstolható.

És ha a borkóstolás után/közben, megéheznénk, a pincészethez tartozó étteremben igazi hagyományos baranyai ételeket falatozhatunk. Készül itt folyami halak paprikásban, pörköltben vagy akár füstölve, de szerepel az étlapon kacsamell, meg fácán, s libamáj is, ami a környező falvakban csak ritka ünnepekkor kerülhet az asztalra, azonban itt mindig megtalálható.

helyi_termek_markajel

www.pannonflavours.org

hucr_logo_hu_ok


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next