Többünkkel előfordult már, hogy barátokat, rokonokat vártunk egy kis beszélgetésre, akiket valami igazi finomsággal szerettünk volna megvendégelni. A háziasszonyok “agy tekervényei” ilyenkor ide-oda járnak, hogy kitalálják, mi is legyen a menü. Ez akkor különösen nehéz, ha a vendégek között vegetáriánus is szerepel, már pedig egy magára valamit is adó vendéglátó, erre mindig odafigyel.
Ez azért is nehéz téma, mert a vegetáriánus ételek terén, még a legtöbb étterem kínálata is leragad a klasszikus rántott sajt, rizs combónál.
Miután, ez egy gasztro oldal, nem szeretnénk kitérni a vegetarianizmus élettani hatásaira, hogy helyes, vagy nem, ezt a fajta táplálkozási formát választani, azt hiszem, felnőttek vagyunk és ki-ki el tudja dönteni mi a számára a helyes táplálkozás.
No de, térjünk is vissza arra a kérdésre, hogyha nem az unalomig ismert rántott sajt és rízs páros, akkor mi is legyen a menü, azon belül is a főételünk?
Mert a leves, és desszert kiválasztása talán a legegyszerűbb, hisz számos lehetőség közül választhatunk, a népszerű krémlevesektől (paradicsom krémleves, gomba krém leves) elkezdve, a gyümölcs leveseken át a zöldség levesekig ( francia hagyma leves), és viszonylag kevés desszert tartalmaz húst (kivétel a Rachel-féle angol trüffel :), Jóbarátok sorozat
A mi választásunk most, a spenótos lasagnera esett. Egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető, és mindenki szereti.
Hozzávalók:
- 8db lasagnelap
- 40 dkg spenót
- 25 dkg mozzarella sajt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- besamel mártás
- só, bors, szerecsendió
- pár levél friss bazsalikom
Elkészítése:
Első lépésként elkészítjük a besamel mártást. (lásd: lejjebb)
Ha kész van, egy közepes méretű serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a spenótot, és puhára pároljuk.
Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát is, majd amikor már teljesen összeesett, és a levét is elfőtte, levesszük a tűzről.
Egy tűzálló tálat kivajazunk,és elkezdjük rétegezni a lasagne lapokat és a spenótot. Egy réteg lapot elhelyezünk az alján, majd jöhet rá egy adag besamel, majd megint egy lap, és erre egy adag spenót, és így tovább, amíg az alapanyagaink el nem fogynak.
A tetejét jó alaposan megszórjuk reszelt sajttal, és végül 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Besamelmártás
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1 liter tej
- 1 fej hagyma
- szerecsendió
- só, bors
Elkészítése :
A tejet egy edényben felforraljuk , ügyeljünk rá, hogy ne égjen le, és félretesszük.
Egy másik edényben mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat, majd beleszórjuk a lisztet.
Folyamatosan keverve megpirítjuk, míg sárgás fehér színű ( nem lehet barna, akkor már elcsesztük) lesz a vajas lisztes keverékünk az edényünkben.
Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel csomómentesre keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzá reszeljük a szerecsendiót.
Folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük még kb. 10 percig.