Visztlát tél, szevasz tavasz!
A tavasz beköszöntét március 25-től május 1-ig szerte a világban ünnepek jelzik. Aphrodité, a szerelem istennője április 1-jén tartotta legfontosabb ünnepét.
Elsősorban a szerelmesek örülnek a jó időnek, a szabadtéri randiknak. S hogy a gasztronómia is kivegye részét a szerelem öröméből, álljon itt most egy korabeli étel mai változatban elkészítve, mely ideális egy romantikus légyott menüjeként.
Tipp: ha az estét ugyanolyan kellemesen akarjuk befejezni, mint ahogy elkezdtük, érdemesebb okosan enni, mint jól bevacsorázni. Fontos, hogy a főzésre fordított energiák ne hiányozzanak a későbbiekben.
Ezért ideális étel a Zarda Palau (pisztáciás-sáfrányos csirkemell narancs szósszal), mely eredendően Afganisztánból származik . Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mégis ízletes és jó hangulatot teremt.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 db negyedbe vágott csirkemell
- 1 kk sáfrány
- 4 dl csirke alaplé
- 50 g pisztácia
- 50 g mandula
- 50 g kesudió
- 1 narancs reszelt héja
- 3 ek. barna cukor
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a csirkemelleket, és mindkét oldalát aranysárgára pirítjuk. Fűszerezzük sóval, és 1 kk. sáfránnyal. Ezt követően felöntjük 4 dl alaplével, és fedő alatt, lassú tűzön 40 perc alatt puhára pároljuk.
Ezalatt elkészítjük a naracsszószt, és kevés olajon megpirítjuk a pisztácia-mandula-kesudió magvakat. (5 perc).
Narancs öntet: Kevés vízben feloldjuk a barnacukrot, hozzáadunk 1 narancs reszelt héját, és egy fél naracs levét, majd az egészet sűrű sziruppá főzzük. Köretként rizst kínáljunk hozzá.
Tálalás: A csirkedarabokat a rizs tetejére rendezzük, meglocsoljuk a csirkelével és a narancssziruppal, és köré redezzük a pirított magvakat.
Sáfrány: igazi afrodiziákumnak számító fűszer. Már az asszírok, a főniciaiak és görögök is használták levesek, mártások színezésére, ízesítésére. Serkenti a vérkeringést. Nagyon drága fűszer, 100 000 sáfrányvirágból lehet 450 g sáfrányt kinyerni. Szerencsére nagyon intenzív ízvilága miatt már 1 kk-nyi mennyiség is elég egy 4 fős menü elkészítéséhez.