Most, hogy tegnap országszerte sorba dőltek meg a meleg rekordok, és aki csak tehette a szabadban töltötte a napot, ellepték a főváros látványosságait a turisták is, félreérthetetlenül jelezve, hogy elkezdődött az igazi turista szezon.
Ilyenkor még fokozottabb szerepet kapnak a kulináris élvezetek, a magyar gasztronómia kínálata.
Vannak azonban olyan ételek is a hazai kulináris palettán, amelyek a turisták számára felfoghatatlanok, nem értelmezhetőek.
Többek között ilyenek:
- túró rúdi
- gyümölcsleves
- mákos kaják
- túrós csusza baconnal
- krumplis tészta
- tojásos nokedli
- körmös pacal
- véres hurka
Vannak azonban olyan gyöngyszemei is a magyar gasztronómiának, amiért viszont megőrülnek:
- lángos
- gulyás
- halászlé
- dobostorta
- palacsinta
- töltött paprika
- pörkölt
- paprikás csirke
- töltött káposzta
- káposztás rétes
- lecsó
- rakott krumpli
Szerencsére elmondható, hogy nagyobb arányban szerepelnek a magyar étlapokon a turisták számára is közkedvelt ételek. A mi kedvencünk, a palacsinta, az az édes tészta, amely az egész világot meghódította, mégis mi joggal lehetünk büszkék a ránk jellemző, jellegzetesen nagyon vékonyra sütött palacsintánkra.
Tölteléke igen változatos, lehet kakaó, nutella, lekvár, túró, vanília puding, stb.
Édesen, sósan, töltelékkel, üresen – van aki nem szereti?
Február 12-e a palacsinta világnapja. Van aki nem szereti?
A Palacsinta Nap a húsvét előtti 41. napra eső kedd – a nagyböjt előestéje.
Az utolsó lehetősége a háztartásokban mindenféle ételek fogyasztására, a bőséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Lényege, hogy még utoljára gazdaasszonyok összeszedjék a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot – így ezek a hozzávalók elfogynak, és nem kísértenek minket a böjti időben – és palacsintát sütnek belőle.
A palacsinta folyékony tésztából készített, alapvető összetevői a liszt, a tojás, só és cukor valamint a szódavíz és a tej, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve megsütünk. Általában valamilyen töltelék kerül rá, hajthatjuk négyrét, de gurigába is feltekerhetjük, előbbi inkább a sós palacsitákra, utóbbi az édes palacsintákra jellemző, esetleg tortaformát is készíthetünk belőle (csúsztatott palacsinta). Tölteléke szintén nagyon sokféle lehet.
- 50 dkg búzaliszt
- 3 dl tej (2,8%-os)
- 3 dl szénsavas víz
- 4 db tojás
- 2 evőkanál étolaj
- 1 csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
A tojásokat felverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tejet, majd adunk egy csipetnyi sót.Hagyjuk fél órát pihenni , majd még egyszer alaposan keverjük el (botmixer)a és hozzáöntjük az ásványvizet, az olajat és a vaníliás cukrot.
A palacsinta sütésekor a kikevert palacsinta tésztát egy merőkanál segítségével a forró, olajozott serpenyőbe öntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk. Amikor az alsó oldala megsült megfordítjuk, majd a készre sült palacsintánkat egy tálra csúsztatjuk. Bátrabbak a fordítást dobással is megcsinálhatják, de ha bármilyen konyhai eszközt veszünk segítségül, az se von le a gasztronómiai értékéből.