Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Közeleg a turista szezon. A legjobb és legrosszabb magyar ételek a külföldiek szerint

Most, hogy tegnap országszerte sorba dőltek meg a meleg rekordok, és aki csak tehette a szabadban töltötte a napot, ellepték a főváros látványosságait a turisták is, félreérthetetlenül jelezve, hogy elkezdődött az igazi turista szezon.

Ilyenkor még fokozottabb szerepet kapnak a kulináris élvezetek, a magyar gasztronómia kínálata.

Vannak azonban olyan ételek is a hazai kulináris palettán, amelyek a turisták számára felfoghatatlanok, nem értelmezhetőek.

Többek között ilyenek:

  • túró rúdi
  • gyümölcsleves
  • mákos kaják
  • túrós csusza baconnal
  • krumplis tészta
  • tojásos nokedli
  • körmös pacal
  • véres hurka

Vannak azonban olyan gyöngyszemei is a magyar gasztronómiának, amiért viszont megőrülnek:

  • lángos
  • gulyás
  • halászlé
  • dobostorta
  • palacsinta
  • töltött paprika
  • pörkölt
  • paprikás csirke
  • töltött káposzta
  • káposztás rétes
  • lecsó
  • rakott krumpli

Szerencsére elmondható, hogy nagyobb arányban szerepelnek a magyar étlapokon a turisták számára is közkedvelt ételek. A mi kedvencünk, a palacsinta, az az édes tészta, amely az egész világot meghódította, mégis mi joggal lehetünk büszkék a ránk jellemző, jellegzetesen nagyon vékonyra sütött palacsintánkra.

Tölteléke igen változatos, lehet kakaó, nutella, lekvár, túró, vanília puding, stb.

Édesen, sósan, töltelékkel, üresen – van aki nem szereti?

Február 12-e a palacsinta világnapja. Van aki nem szereti?

 A Palacsinta Nap a húsvét előtti 41. napra eső kedd – a nagyböjt előestéje.

Az utolsó lehetősége a háztartásokban mindenféle ételek fogyasztására, a bőséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Lényege, hogy még utoljára gazdaasszonyok összeszedjék a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot – így ezek a hozzávalók elfogynak, és nem kísértenek minket a böjti időben – és palacsintát sütnek belőle.

palacsinta folyékony tésztából készített, alapvető összetevői a liszt, a tojás, só és cukor  valamint a szódavíz és a tej, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve megsütünk. Általában valamilyen töltelék kerül rá, hajthatjuk négyrét, de gurigába is feltekerhetjük, előbbi inkább a sós palacsitákra, utóbbi az édes palacsintákra jellemző, esetleg tortaformát is készíthetünk belőle (csúsztatott palacsinta). Tölteléke szintén nagyon sokféle lehet.

 
PALACSINTA TÉSZTA ALAP RECEPT:
Hozzávalók:
  • 50 dkg  búzaliszt 
  • 3 dl tej (2,8%-os)
  • 3 dl szénsavas víz
  • 4 db tojás 
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
 

A tojásokat felverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tejet, majd adunk egy csipetnyi sót.Hagyjuk fél órát pihenni , majd még egyszer alaposan keverjük el (botmixer)a és hozzáöntjük az ásványvizet, az olajat és a vaníliás cukrot.

 
A tökéletes palacsinta trükkjei:
 
Bánjunk óvatosan a cukorral, a túlcukrozott palacsintatészta könnyen leragad!
 
A palacsinta sütőt ne használjuk másra, csak palacsintát süssünk benne!
 
A jó palacsintatészta tejszín sűrűségű!
 
Használjunk szódavíz és tej keverékét a tészta hígításához.
 
A kész palacsintatésztát legalább fél órán át pihentessük a sütés előtt!
 
Csomómentesre keverjük ki a tésztát, használjunk botmixert segítségül!
 
Ne idegeskedjünk, az első mindig leragad, az a szakácsé :)
 
Ne spóroljunk egy jó palacsinta sütőre beruházni, megtérül az ára!
 

A palacsinta sütésekor a kikevert palacsinta tésztát egy merőkanál segítségével a forró, olajozott serpenyőbe öntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk. Amikor az alsó oldala megsült megfordítjuk, majd a készre sült palacsintánkat egy tálra csúsztatjuk. Bátrabbak a fordítást dobással is megcsinálhatják, de ha bármilyen konyhai eszközt veszünk segítségül, az se von le a gasztronómiai értékéből.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next