Dél-baranyai gasztronómiai utazásunk utolsó állomásaként, -de semmiképp sem utolsó sorban- Pécsett jártunk, a gyönyörűen újjá varázsolt Zsolnay negyedben, és az itt található Zsolnay étterem kulináris kínálatából kaptunk egy kis ízelítőt.
A Zsolnay kulturális negyed kialakítása a 2010-es Pécs Európa Kulturális Fővárosa projecthez kapcsolódóan került felújításra, s bár picit csúsztak az elkészülési munkálatok, a végeredmény megérte a várakozást. A pécsiek méltán lehetnek büszkék erre az impozáns beruházásra, mely nem csak a híres Zsolnay család előtt tiszteleg, többek között a Zsolnay családdal és történettel kapcsolatos állandó kiállításával, de egyben helyet ad az Alkotó negyednek, a Gyermek és családi negyednek, valamint az Egyetemi negyednek is. Az Egyetemi negyed ad helyet a Pécsi Tudományegyetem több karának, a hallgatók legnagyobb örömére.
De miután, mi leginkább a gasztronómiai témákkal foglalkozunk, érdeklődésünket leginkább az Alkotó negyedben található vendéglátóhelyek, azon belül is a méltán híres -többször választották be az éttermet Magyarország legjobb 50 étterme közé- Zsolnay étterem keltette fel.
Balogh Csaba étterem vezető elmesélte, hogy az étterem is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy összehozza a helyi termelőket a helyi éttermekkel. Ennek szellemében szerzik be hús áruikat a közeli Légrádi Húsüzemből, de említhetnénk a Szigetvári Biófarmról beszerzett tehéntej-termékeket is.
A Zsolnay névhez méltóan, az étterem a helyi tradicionális konyha fogásait tálalja új köntösben. A végig kóstolt menü sor után bátran állíthatjuk, hogy az étterem kihagyhatatlan mindazok számára, akik igazi kulináris élvezetekben szeretnének részesülni, és szeretnék megismerni a minőségi pécsi vendéglátást.
Minőségi gasztronómia + fenséges környezet + udvarias, szakértő kiszolgálás = Zsolnay étterem, Pécs
Elérhetőség:
Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37.
Honlap: http://zsolnayetterem.hu/
E-mail cím: zsolnayetterem@gmail.com
Menü:
Szárított paradicsomos kecskesajt tarte, rukkola salátával
Sült burgonyakrém leves, mangalica szalonnával, mustáros tejföllel
Konfitált kacsacomb házi káposztás suff nudlival, borsos mártással
Málnás csokoládé torta