TÉSZTA+HÚS+ZÖLDSÉGEK+WOK
A fenti képlet jogossága abban áll, hogy szinte mindegy, hogy milyen fajta tésztát, milyen húst és milyen zöldségeket használunk.
Kinek-kinek az ízlése, a fantáziája, a hűtőben éppen megtalálható zöldségek fajtája szerint készíthetjük el ezt az egyszerű, de nagyon finom egytálételt.
A lényege, hogy wokban készüljön, és a végén öntsük le az ételt szójaszósszal, hogy az igazi ázsiai ízvilágát megkapjuk, és a fűszerezéshez rengeteg fokhagymát használjunk!
Ahogy én készítettem:Penne tésztával, csirkehússal, és a felhasznált zöldségek: hagyma, fokhagyma, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa.
Az összetevők aránya egy a háromhoz legyen, ne nyomja el egyik komponens se a másik ízét.
Hozzávalók:
1 fél csomag penne tészta
40 dkg csirkemell
1 db cukkini felkockázva
1 db padlizsán felkockázva
1 db paradicsom
1 db paprika
1 fej közepes hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4 db sárgarépa felkarikázva
petrezselyem, só, szójaszósz
1. lépés
A zöldségeket előre elkészítem, felkockázom, karikákra vágom. A wokot nagyon forróra előmelegítem. (Fontos, hogy nagyon forró legyen az edényünk, az oldalán is.)
2.lépés
A csirkemellet vékony csíkokra vágom, és a kellő képen felmelegített wokban, kevés olívaolajon aranybarnára sütöm. A megsült húsdarabokat az olajból kiszedjük, és félretesszük.
3.lépés
Abban az olajban, amiben a húst megsütöttük megpároljuk a zöldségeket. Mehet egyszerre a wokba mindegyik zöldség, most frissen kapható mindegyik, közel azonos főzési időt igényelnek, de az sem baj (sőt, kifejezetten jó), ha van ami ropogósabb lesz. Kis vizet önthetünk alá a könnyebb párolás érdekében. A fűszerezéséhez csak csipetnyi sót, és legalább 4-5 gerezd reszelt fokhagymát használunk.
4.lépés
Amíg a zöldségek a wokban párolódnak, feltesszük a tésztát főzni. Bőséges vízben (csipetnyi sóval és olajjal) a forrástól számítva 6-8 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk, ne főzzük túl, inkább vegyük ki a vízből már pár perccel korábban, kb.80%-os készenléti állapotban.
5.lépés
Ha megpuhultak a zöldségeink, tegyük hozzá a kifőzött tésztát, és a félretett csirkemell csíkokat. Keverjük össze, egyet rottyantsunk rajta. A végén szórjuk meg petrezselyemmel, és ízlés szerinti mennyiségben öntsük le szójaszósszal. (Aki nem híve az ázsiai konyhának, az is öntsön rá egy keveset, hogy jobban kijöjjenek a zöldségek ízei.)
Jó étvágyat!