Egyszerű, finom, olcsó: az a lecsó!
Lehet, hogy nem a legelegánsabb étel, de hogy a legfinomabb, az biztos. Soha nem tudok annyit készíteni belőle, ami ne fogyna el. Most, szerettem volna egy kicsit megbolondítani, ezért nagyon sok receptet elolvastam. Elsősorban a Bodrogi Gyula féle dupla lecsó keltette fel a figyelmemet, de ez sem egy az egyben. Vettem belőle ötleteket, de azért, a nálunk bevált alapok is megmaradtak. A végeredmény nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek.
- 1 kg paprika
- 60 dkg paradicsom
- 6 db tojás40 dkg virsli és debreceni10 dkg bacon
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, paprika
- +1 evőkanál méz!
1. lépés
Kevés olajon megpirítom a hagymakockákat és a felszeletelt bacont.
2. lépés
A felkarikázott paprikát és a feldarabolt, héjától megpucolt paradicsomot (forrázzuk le a paradicsomokat, és akkor könnyen lehúzhatjuk a héját) a hagymához adom, és FEDŐ NÉLKÜL, ÉS PLUSZ FOLYADÉK HOZZÁADÁSA NÉLKÜL puhára főzöm. Fűszerezés: só, bors, paprika.
3. lépés
Az első csavar…a megpuhult lecsó alapot botmixerrel elaprítom (csak 2-3 keverés, ne legyen túl pépes, maradjanak azért paradicsom darabok benne). Ezután beleteszek friss, ropogós, felkarikázott paprika darabokat (by Bodrogi). Én a tojásos verziót részesítem előnyben, ezért hozzáadok még 6 db felvert tojást. és vagy virslit, vagy debrecenit, netán kolbászt, ami éppen van otthon. Még egyszer fűszerezem borssal, chilivel (mert a lányaim nem éppen lecsó függők, így lehet csípős az egész). Az egészet összerottyantom még egyszer.
A második csavar! A végén az elkészült lecsóhoz hozzákeverek egy evőkanál mézet.
Nem mondom, hogy ennél a pontnál nem remegett a térdem, mik lesz az én finom lecsómmal, ha ezt a lépést még sem kellett volna megtenni? De, én hiszek a nemzet színészének, ha Ő mondja…
És jó lett!
Finom, nem lehet betelni vele, és nem kerül annyiba, mint pl. a görög tepsis csirke. (volt aki, ezt kifogásolta)
A főzés öröm ! Kísérletezz!