Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

5. Pörkölt főző verseny – Idei trend a marhapörkölt!

A szeptember még nyár és már ősz is, jól esik visszagondolni a sok szép nyári élményre, ám elkeseredésre semmi ok. Szeptember havát joggal nevezhetnénk a gasztronómiai fesztiválok havának is. Lecsófőző vigasság Székesfehérvár, Bor- és pezsgő fesztivál Budapest, Édes Napok rendezvény Budai Vár, Pörköltfőző verseny, Budafok. Csak pár, azon fesztiválok közül, ahol szerkesztőségünk megfordult ebben a hónapban.

A szívünknek idén talán a legkedvesebb rendezvény, az immár 5. alkalommal megrendezésre kerülő, jubileumi pörköltfőző verseny volt, Budafokon, ahol idén a marhapörkölt volt a trend. A nevezett csapatok nagy többsége ezzel az étellel akarta elkápráztatni a zsűrit, de a nevezett ételek között volt például vargányás vaddisznó pörkölt is. Nem csak hogy volt, de ha már ezzel nevezett a csapat, gondolt egy merészet, és ételével meg is nyerte a versenyt. Akik nem voltak olyan “merészek”, hogy például vadhúsokkal próbálkozzanak, azok számára is adott volt a lehetőség, hogy egy-egy különlegesebb körettel dobják fel ételüket, és ne csak a szervezők által biztosított tarhonyára szorítkozzanak. Ennek szellemében készült házi sütésű kenyér, rókagombás szélesmetélt, vagy házi töltött gombóc. Összességében elmondható, hogy visszatekintve az elmúlt évek kínálatára, színvonalában kiemelkedő “versenyművek” születtek. Az ételek kiemelkedő minősége mellett a hangulat is kiűnően sikerült. Az elmúlt öt év alatt igazi, a szó jó értelmében vett lokál-patrióta rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény, ahol egyre több lelkes fiatal próbálgatja szárnyait, biztosítva a gasztronómia iránt elkötelezett új generációt.

A zsűri össztétele:
Kertész Àkos- A Brucker pékség képviseletében
Bakos Andrea-Gasztro blogger-Örömkonyha
Braun Károly- Az Óhegy étterem képviseletében

kupák

A főző verseny díjazása:
1. Helyezett: 25.000-Ft italfogyasztás.
2. Helyezett: 10.000-Ft értékben vacsora utalvány az Óhegy étteremben.
3. Helyezett: Heineken ajándék csomag.

bogrács
Marhapörkölt recept

Hozzávalók:

800 g marhalábszár
3 ek sertészsír
2 fej vöröshagyma
4 ek fűszerpaprika
1 db paprika
1 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna
víz/ száraz vörösbor

Elkészítése:

A bográcsban megolvasztjuk a zsírt (semmiképp ne olajat használjunk, így testesebb lesz a szaftja).
A kockákra vágott vöröshagymát a megolvasztott zsírban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az előzetesen kb 2×2 cm-es kockákra vágott marha húst. Alaposan összekeverjük, pár percen át keverjük, míg szépen kifehéredik a húsunk. Ekkor fűszerezzük, mehet rá a só, bors, majoranna és a fűszerpaprika. Alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen átjárják az összes hús szemet. Ha ezzel megvagyunk, tetszés szerinti arányban felöntjük vízzel és száraz vörösborral, hogy ellepje a húst. Ezután más dolgunk nincs, mint hogy a tűzet ellenőrizzük, a pörköltnek ugyanis 3-4 órán át, lassú tűzön, fedő nélkül kell főnie. Ha nagyon elforrna róla a lé, folyamatosan pótoljuk 1-1 dl-t ráöntve, a lényeg, hogy ne égjen le. Ha a húst már nagyjából jónak érezzük, rádobjuk még a felaprított paprikát és paradicsomot, valamint rányomjuk a fokhagymát. További 30-40 percen át készre főzzük.
Tálalhatjuk tarhonyával, nokedlivel, de friss házi kenyérrel is isteni.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next