Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

A fasírt titok

Fasírt, fasírozott, vagdalt, stefánia, de más nyelveken meatloaf,, polpettone, hackbraten. Mert a fasírozott nem csak a magyar konyha egyik ősi eleme (bár, a fasirtos zsömlét csak mi részesítjük előnyben), a külföldi konyhák is előszeretettel alkalmazzák.

Minden vagdalt fasírt, de nem minden fasírt vagdalt. Mi is a különbség?

vagdalt

Leginkább úgy tudjuk megkülönböztetni a két étel elnevezést, hogy ha golyókat formázunk és azokat zsírban/olajban sütjük ki,  akkor a helyes megnevezés a fasírt, ha pedig a sütőben, egyben sütjük meg, az a vagdalt.

A fasírt eredetileg sertéshúsból készült, a legalkalmasabb a darált lapocka vagy comb((semmiképpen ne karaj legyen!), de nagyon finom, ha kétfajta hús keverékéből készítjük, sertés és marha, vegyesen. Nem érdemes kockáztatni az áruházláncok előre csomagolt darált húsaival, inkább a hentesnél válasszuk ki a nekünk tetsző húsdarabot, és azt daráltassuk le.

fasírt, darálhús

A fasírt igazi hagyományos fogás, már anyáink és nagyszüleink is előszeretettel készítették, általában főzelék mellé köretként, de az iskolai menzáknak is elengedhetetlen kínálata.

Mivel egy széles körben elterjedt ételről van szó, szinte minden háztartásban megvan a jól bevált, tuti, generációról generációra fennmaradt recept.

Mégis, az a tapasztalatom, hogy pl. a gyerekek körében, nem mindig népszerű ez az étel,  nem szeretik, mert netán túl fűszeres, vagy zavarják a zsemle darabok benne. Mindezeket, egy pofon egyszerű megoldással kiküszöbölhetjük.

De mitől lesz jó a fasírt?

A fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz az állaga, amilyennek lennie kell, a tejbe áztatott zsemle (vagy kenyér). De sajnos, ezt nem sikerül mindig olyan puhára áztatni, hogy csomómentesen el tudjuk keverni a masszában. Erre kitűnő megoldás, hogy zsemle helyett paradicsom lébe áztatott zsemlemorzsát keverünk a húshoz.

Fontos a fűszerezés, ezt saját ízlésünk alapján adagolhatjuk, a lényeg, hogy kell még bele hagyma, fokhagyma, só, bors, paprika, majoranna, és egy csipetnyi kömény.

fasírt

Érdemes egyszerre egy nagyobb adagot elkészíteni, szinte ugyanannyi munkával sok-sok húsgolyót tudunk előállítani, amit aztán kis ételdobozokban le tudunk fagyasztani. Egy-egy fárasztó nap után milyen jó érzés lesz, hogy csak elővesszük a fagyasztóból,  kiengedjük, kisütjük, friss kenyérrel, savanyúsággal körítve már kész is az ízletes vacsora.

A Stefánia vagdalt eredete, avagy egy belga király hercegnő esete:

Az 1880-as években, Stefánia belga királyi hercegnő beleszeretett a magyar földbirtokos, osztrák-magyar diplomata Lónyay Elemér grófba, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át ellenezte a rangonuli házasságot. Azért, végül is 1900. február 22-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. Stefánia hercegnő ezután többnyire Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételkompozíciót talált ki, így született meg a Stefánia vagdalt, vagyis a főtt tojással töltött, egybesült fasírt.

Hozzávalók:

  • 600 g sertés-marha darált hús (vegyesen)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dbtojás
  • 10 dkg paradicsomlében áztatott zsemlemorzsa)
  • bors
  • fűszerpaprika
  • majoranna
  • csipetnyi kömény

Elkészítése:

  1. A darált húst összekeverjük az egész tojásokkal, majd fűszerezzük pirospaprikával, fokhagymával, ,sóval, borssal, majorannával, és végül csipetnyi köményt keverünk hozzá.
  2. A zsemlemorzsát beáztatjuk egy kis paradicsomlébe, majd a húshoz keverjük.
  3. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk a masszából, , majd a két tenyerünk között egy kicsit meglapítjuk.
  4. Zsemlemorzsába alaposan beleforgatjuk.
  5. Forró, bő olajban/fritőzben kisütjük

 

 

 


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next