Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

A legismertebb magyar étel!

Pörköltfőző verseny

“Eljött azonban a „történelmi pillanat” és Európába megérkezett a paprika, hogy lassan elkezdődhessen a magyar pörkölt karrierje és kialakulhasson a ma ismert magyar konyha alapja.”

Talán nincs is olyan magyar ember, aki nem kóstolta még az immár nemzeti ételünknek számító pörköltet.Egy korábbi étkezési szokásainkat vizsgáló felmérés szerint, a pörkölt a leggyakoribb húsos ételünk.

Itt, valóban igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás.

Ha megkérdeznénk 10 embert az elkészítéséről, 10 tuti receptet kapnánk, mindenki másra esküdne, lenne aki a marhahúsra,  míg más borjút, vagy birkát használna alapanyagul. Számos fajtája ismert: vaddisznó pörkölt, pince pörkölt, nyúlpörkölt, csirkepörkölt, és még sorolhatnám.
Ami közös mindegyikben:

paprika

“A sertészsírral vagy olajon aranyszínűre piruló vöröshagyma és a fűszerpaprika harmonikus együttese alapozza meg a magyar konyha számos ételének, köztük a pörkölt karakterét és pikáns ízeit.” (wikipédia)

A szeptember  utolsó hétvégéjén megrendezett 2. Pörköltfőző versenyen is csupán ez volt a versenykiírásban szereplő kritérium, a benevezett csapatok számára. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, és ez csak fokozta azt a jó hangulatot, ami Krisztiánnak, a verseny kiötlőjének és főszervezőjének köszönhetően fogadta a résztvevőket Budafokon. A csapatok száma a tavalyihoz képest megduplázódott, így nem csoda, hogy a bográcsokban sem rotyogott két egyforma étel.
Volt aki marhalábszár pörkölttel nevezett, de találkozhattunk pincepörkölttel, harcsapörkölttel, vagy akár kakaspörkölttel is. Az egész napos vigasság után, este 6-kor, háromtagú szakmai zsűri értékelte az elkészült alkotásokat.

A zsűri tagja voltak:

Tamáska László a Flamenco Hotel séfje
Borhi József séf Óhegy étterem
Bakos Andrea gasztroblogger az Örömkonyha blog.hu-ról

díj
Közhelynek számít, de nem írhatok mást, nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, és hosszas csatározás után született meg a végeredmény. A győztes étel most a kakaspörkölt lett, a csapat nem kis büszkeséggel vehette át a győztesnek járó kupát és díjat. A képzeletbeli dobogóra természetesen még két csapat állhatott fel, sőt különdíjat is megítélt a zsűri.

Bár ez egy verseny volt, és a résztvevő csapatok -amelyekben teljesen amatőrök és profi szakácsok is előfordultak- hatalmas lelkesedéssel vettek részt az eseményen, mégis a legfontosabb nem is annyira a győzelem, hanem a részvétel, és a családias, barátok közt jó hangulatban eltöltött főzés öröme volt.

P1420268

Gratulálok minden csapatnak, igazán finomakat főztek, és Krisztiánnak, a verseny főszervezőjének csak azt kívánhatom, ez az esemény nője ki magát olyan naggyá, mint a Budafoki pezsgő és borfesztivál, és legyünk büszkék arra, hogy Budapest XXII. kerületében ilyen rangos és hangulatos események kerülnek megrendezésre.

P1420288


2 Responses to A legismertebb magyar étel!

  1. Velkovicsné Annus Rita

    Bizony nagyon finom a pörkölt!A férjem legutóbb kint a boros pincéknél itt Mohorán nyert a főző versenyen vaddisznó és kecske húst keverte össze és abból csinált finom pörköltet!A 2íz kombináció keveréke tetszett a zsűri tagjainak!Egyszer ha szeretitek próbáljátok ki!

    • admin

      Nagyon jól hangzik, szívesen kipróbálnám, bár ezek a húsok nem olyan egyszerűen beszerezhetők. De ha meghívtok…:)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next