Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

A tökéletes rizottó titka

Jól esne egy finom, meleg fogás vacsorára ezeken a fagyos téli estéken? De munka után már fáradt vagy, hogy neki állj egy komolyabb főzésnek? Akkor neked a risottó a tökéletes megoldás. Az elkészítési ideje mindössze 30 perc, igaz, ezt az időt a fazék mellett kell töltened, de a végeredmény kárpótolni fog érte.

A rizottó az olasz konyha egyik alapétele. Egy rizsétel, amit különféle zöldségekkel vagy húsokkal ízesíthetünk tetszés szerint. Sokan mégis félnek az elkészítésétől, de ha ezt a három titkot betartod, garantált lesz a siker.

Mi a titok? 3 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha tökéletes rizottót akarunk készíteni:

  • Első és legfontosabb a rizs fajtája. Az olasz rizottóhoz gömbölyű szemű, magas keményítő tartalmú rizs szükséges, ettől lesz olyan utánozhatatlanul krémes állagú. A legismertebb fajták az Arborio, és a Carnaroli, ezek  szerencsére itthon is egyre több szupermarket kínálatában megtalálhatók.
  • A második legfontosabb dolog a főzéshez használt alaplé. Ez az alapja annak, hogy elég krémes és intenzív ízvilágot kapjunk. Nem csak a minőségi alaplé elkészítése nélkülözhetetlen, de legalább ennyire fontos, hogy az alaplevünket  kis mennyiségben, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk a rizshez, ezáltal kapjuk meg a kívánt krémes állagot.
  • A megfelelő állag elérésének legutolsó titka, a felhasznált zsiradékok. Ne sajnáld a vajat!!! A rizottó ízeséhez elengedhetetlenek az intenzív ízű zsiradékok. Olívaolaj és vaj keverékén kezdjük el a hagymát és a fokhagymát párolni, és vajat adunk hozzá a végén is, amikor kész. SOKAT! Közvetlenül tálalás előtt, hintsük meg gazdagon reszelt parmezán sajttal. a risottót mindig frissen fogyasszuk, közvetlenül az elkészülte után.

Mushroom Risotto

Gyors, kiadós, egyszerű étel, ami ezerféle módon variálható!

Hozzávalók:

  • 15 dkg gomba
  • 15 dkg risottó rizs
  • 4 evőkanál vágott petrezselyem
  • 3 dl húsalaplé
  • 3 evőkanál olaj
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg vaj (nem margarin!)
  • sárfány
  • só, bors
  • 10 dkg parmezán sajt

Elkészítés:

A felaprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük.

A  risottó rizsünket alaposan átmossuk, majd rászórjuk a hagymára, és néhány perc alatt, állandó kevergetés mellett megpirítjuk.

Hozzáöntjük a fehérbort,és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, kevés sáfránnyal. (a sáfrány kihagyható, de nagyon szép színt kölcsönöz a kész ételünknek.)

A húsleves alaplevünket kanalanként, folyamatosan adagoljuk a rizshez, állandó keverés mellett. (kis adag alaplé-keverés-újabb kis adag alaplé-keverés-és így tovább kb. 20 percen át, míg a megfelelő krémes állagot elérjük. Fontos: semmiképp ne főzzük túl a risottónkat, nem pépet akarunk készíteni.)

Végül a felszeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, majd hozzákeverjük az apróra felkockázott paradicsomot, és a felaprított petrezselymet.  Felöntjük a tejszínnel és négy-öt perc alatt összefőzzük, majd  hozzákeverjük a rizshez.

Végül, de nem utolsó sorban az egészhez hozzáadjuk a vajat, és krémesre keverjük.

Elkészülte után, azonnal fogyasztjuk, reszelt parmezánnal megszórva a tetején.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


One Response to A tökéletes rizottó titka

  1. Csendesné Márta

    Nagyon tetszett!

Hozzászólás a(z) Csendesné Márta bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next