Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

A vidék íze – Debrecen

Debreceni töltött káposzta

Slambuc, dübbencs, karingó… vajon tudjuk mit jelentenek? Pedig mind-mind  a hajdúság jellegzetes gasztronómiai kultúrájának elmaradhatatlan részeit képezik..

Egy korábbi tanulmány szerint a magyar konyha második legjellemzőbb étele a töltött káposzta. (Első helyen a bográcsgulyás végzett, míg a pörkölt lett a harmadik.)

 

Nem eszem és nem is készítek túl gyakran töltött káposztát, akkor is inkább előétel gyanánt a szabolcsi változatát  részesítettem előnyben. Eddig! Most azonban, hogy vidéki látogatásaim során alkalmam volt megkóstolni az eredeti debreceni töltött káposztát, alapjaiban változott meg a véleményem erről az ételről. Érdekes, hogy a kis földrajzi távolság ellenére is milyen eltérés mutatkozik a káposzta elkészítését illetően. Míg Szabolcsban édes káposztából készítik, addig Debrecenben szigorúan savanyú káposztából készül, s még valami…

 ..hogy mitől lesz igazi a debreceni töltött káposzta? 

Természetesen a debreceni páros kolbásztól, amivel a tálaláskor megkoronázzák. Legalábbis egy helybélivel folytatott beszélgetés során ez derült ki. Megígérte azt is, hogy legközelebbi látogatásom során elvisz ahhoz az öreg bácsihoz, akihez foghatóan senki nem készíti el finomabban a slambucot. Kíváncsian várom, hogy megkóstolhassam, és talán még a titkos receptjét is megosztja velünk. Annyit már megtudtam erről a régi pásztor eledelről, hogy az egyik titok a készítése során, hogy csakis bográcsban készülhet, annak is a 32-szeri megrázogatásával.

debreceni

Debreceni töltött káposzta 

Hozzávalók:

  •  50 dkg sertés darálthús
  • 10 dgk füstölt szalonna 
  • 4 db debreceni kolbász
  • 10 db savanyú káposzta levél
  • 60 dkg savanyú aprókáposzta
  • 20 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • só, bors, majoránna, fűszerpaprika
  • babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • liszt, olaj a rántáshoz

Elkészítése:

Töltelék: A szalonnát apró kockákra vágjuk (kapható így előkészítve is) és a darálthúshoz adjuk. Hozzáadjuk a félig megfőtt rizst, az apróra vágott vöröshagymát, az összepréselt fokhagyma gerezdeket, a tojást, majd fűszerezzük sóval, borssal, majorannával és egy kis fűszerpaprikával. Alaposan összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle.  Az így kapott tölteléket a káposztalevek közepébe tesszük. A levelet felcsavarjuk, és a két végét picit befele nyomjuk.

Egy nagy lábosban kevés olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, majd rátesszük az aprókáposztát, és meghintjük pirospaprikával.Jól elkeverjük, majd az aprókáposzta felét kivesszük, a bentmaradt felével a lábos alját egyenletesen betakarjuk. Erre tesszük rá a betöltött káposztaleveleket, mégpedig úgy, a töltelék egyik vége az edény falához, a másik vége pedig az edény közepe felé álljon. (küllőszerűen). A következő sort úgyanígy küllősen folytassuk az első réteg tetején. Ha beletettük az összes tölteléket, akkor középen egy kis kürtőt kell kaonunk, ebbe tesszük bele a felkarikázott debreceni kolbászt, és egy kis füstölt bacont. Teszünk bele 3-4 szem babérlevelet és felöntjük annyi vizzel, ami ellepi a képosztát. A tetejére visszatesszük a kiszedett aprókáposztát. Lefedve, lassú tűzön két órán át főzzük. Néha az edényünket egy kicsit megrázogatjuk, hogy a káposzta alja ne églen le. A kolbászokat 20 perc után kivesszük belőle. Zsemleszínű rántást készítünk (olaj, liszt), és állandó kevergetés mellett a kürtőbe öntjük. Még további öt percig főzzük. Tálalás: egy darab tölteléket az aprókáposzta tetejére teszünk, mellétesszük a debrecenit és jól meglocsoljuk tejföllel.


20 Responses to A vidék íze – Debrecen

  1. Konrád tamás

    Ez a kedvencem imádom a töltött káposztát! :)

  2. Mojzes Zoltánné

    Imádom a töltött káposztát az sem lenne gond ha minden nap kellene ennem.Hidegen melegen szeretem

  3. Skorán Ottóné

    Finom, laktató étel a töltött káposzta, de lehet savanyú káposzta helyett friss káposztalevelekbe, vagy tormalevelekbe is tölteni… minden formája nagyon ízlik, gyakran elkészítem, család kedvence

  4. Czakóné Üveges Erika

    Nekem ez a kedvencem a szabolcsi töltött káposzta

  5. Hadobás József

    Imádom a töltött káposztát! Ez a kedvencem!

  6. Bojtár Tiborné

    Nagyon szeretem a töltöttkáposztát

  7. Papp Zsuzsi

    Hmmm…. Imádom főzni és enni is! Nem tudom megunni…:)S így van vele mindenki, aki eszik belőle nálam…;)

  8. Töltött káposztát bárhol, bármikor!!!!! Csak sok legyen belőle! :)

  9. Marika

    A töltött káposzta a kedvencem. Igazán a szabolcsi.Hidegen,melegen egyaránt nagyon finom. Minden nagyobb ünnepen is megtalálható az asztalunkon.(persze egyébként is)

  10. Kovácsné Veres Judit

    Imádom:D Ez a kedvencem,bármikor megtudnám enni 😀

  11. Irháziné Majoros Katalin

    Nagyon szeretem a töltött káposztát,a családban sajnos egyedül. :-(
    Ezért ritkán ehetek mert ebből csak nagyobb adag az igazi.Alig várom a karácsonyt meg a húsvétot,mert akkor a vendégekre hivatkozva mindig főzök egy-egy jó nagy lábossal. :-)

  12. Ivanics-Szabó Mária

    Imádom a töltött káposztát, jöhet, bárhol bármikor. :)

  13. Suttáné Szabó Enikő

    A töltött káposzta az egyik kedvenc ételem.

  14. A töltött káposzta az egyik legfinomabb étel, bármikor meg tudnám enni, de a karácsonyi menüből sosem hiányozhat. Én erre voksolok.

  15. Pozderka Béláné Gizella.

    Nagyon szeretjük a töltött káposztát.

  16. Horváth Andrea

    Ez az étel BÁRMIKOR jöhet! Lehet 36 fok, vagy -10, ettől csak jól telítődik a has! S a hasamat pedig nagyon szeretem! :)

  17. papp brigitta

    nagyon szeretem amugyis a töltöt káposztát és ez nagyon finom elkészitésel történik ez a fajta töltöt káposzta sokaknak ajánlanám elkészitését

  18. császár kitti virág

    ezt holnap megcsinálom :) most megyek vásárolni a piacra!!

  19. Current blog, fresh information, I read it from time to time!!…

  20. Viger Anita

    Mert én is Hajdú-Bihar megyéből származom és édesanyám töltött káposztájától nincs jobb a világon!

Hozzászólás a(z) Bojtár Tiborné bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next