Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Az angol gasztronómia jellemzői – egyáltalán van olyan?

A középkorban még köztiszteletnek örvendett angol konyhaművészet mára már egyre inkább csak a humor tárgyát képező témává vált. Afféle, a kifinomultságot és a kulináris élvezeteket teljesen nélkülöző képződményként tartották számon egészen a 20. század végéig

– Milyen az angol konyha?
– Ha meleg, akkor leves, ha hideg, akkor sör!

Fish pie

Fish pie
A középkorban még köztiszteletnek örvendett angol konyhaművészet mára már egyre inkább csak a humor tárgyát képező témává vált. Afféle, a kifinomultságot és a kulináris élvezeteket teljesen nélkülöző képződményként tartották számon egészen a 20. század végéig
 – Milyen az angol konyha?
– Ha meleg, akkor leves, ha hideg, akkor sör!

 

20131121_133819

És valljuk be, van benne igazság. Illetve, mára már csak volt. Az angol gasztronómiára a fúziónális kifejezés illik legjobban. Konyha művészetükre nagyon jó hatással voltak az Európán kívüli bevándorlók, kiknek hatására a múlt század közepétől fogva az angol konyha átalakult, ahogy az indiai és a kínai konyhák behatásai egyre inkább erősödtek. Éttermek és gyorséttermek, pubok jelentek meg Britannia minden településén. Mára már beülni egy indiai, vagy kínai étterembe a brit társadalmi élet részévé vált. Kialakult egy úgy nevezett vegyes étlap, mely ugyan ázsiai eredetű, de a brit ízléshez idomuló fogásokból áll, illetve tartalmazza azt a pár tradíciónális brit ételt, amely az évszázadok során a brit gasztronómia állandó szereplőjévé vált. Úgy, mint a különböző steak fogások, a fish and chips, a különböző pie-ok, és az elmaradhatatlan Yorkshire puding.

Már többször volt alkalmam a karácsonyi ünnepek előtt ellátogatni Londonba. Lenyűgöző, ahogy a város ünnepi díszbe öltözik, az áruházakban külön emeletet szánnak a Karácsonynak, fényár és ünnepi zene tölti be az egész várost. Az egész napos városnézés és ünnepi vásárlás után, jól esik estefelé egy pubban elkölteni a vacsoránkat. Miután az angolokra jellemző, hogy egy bőséges reggelivel kezdik a napot, amely rendszerint virslit, babot, tojást, sonkát, szalonnát és kolbászt is tartalmaz, ebédre általában már csak egy szendvicset fogyasztanak. Ezek után ne is csodálkozzunk, hogy a nap estére már farkas éhes britek estére dugig megtöltik a pubokat, s egy finom vacsora elfogyasztása miután, aktív társadalmi életet élnek.

Egy tipikus pub étlapja:

20131121_133656

Halat választva biztosa nem lőhetünk mellé, ebből a hozzávalóból még a brit konyha is csodákat tud kihozni. A pie pedig, tradícionális brit ételfajta, egy sütőben sült étel, melyre jellemző, hogy az ételeknek tészta bevonata van. Jelen esetben a tésztát krumplipürével helyettesítjük, és a tölteléknek halat választottunk.

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér húsi halfilé (tőkehal), de megspékelhetjük egy kis lazac hozzáadásával is
  • 2 ek olíva olaj
  • 15 g vaj
  • 10 dkg póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 dl tej
  • 2 tk Dijoni mustár
  • 40 g liszt
  • 300 g brokkoli (nagyon apró rózsákra felvágva)
  • 200 g zöldborsó
  • 500 g burgonyapüré
  • 25 dkg cheddar sajt
  • petrezselyem

Elkészítése:

1. A sütőt közepes hőfokra, 180 fokosra előmelegítjük.
Az olíva olajat és a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzá adjuk a karikákra vágott póréhagymát és fokhagymát. 4-5 percig főzzük, míg a hagyma megpuhul.
Ha kész, öntsük hozzá a tejet, és egy fakanál segítségével csomó mentesre keverjük hozzá a lisztet. Gyakran kevergessük. Felforraljuk, és körülbelül további 2 percig főzzük, míg a szósz besűrűsödik.
2. Hozzáadjuk a hal darabokat, a brokkoli rózsákat , a zöldborsót, a mustárt, sózzuk, borsozzuk. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.
3. A halas ragút egy jénai tál aljára helyezzük, majd a tetejére tesszük az időközben elkészített burgonyapürét. Ha nagyon szépet szeretnék, használjunk habzsákot, de villával is formázhatunk rá kis hullámokat.
4. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk.

Fishmongers Pie


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next