Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Édes napok a Budai Várban, a Szamos standján

Mennyei bűnbeesés Szamos módra. Az igazi Hungarikum!

“Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik. ”  (John G. Tullius)

 

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre Budapest legnagyobb csokoládé és édesség ünnepe a Budai várban, az Édes Napok. Finomabbnál finomabb édességek ingyenes kóstolására, a cukrászok , édességgyártók és csokoládékészítők legújabb fejlesztéseinek megismerésére nyílt alkalom ezen a hétvégén. A rendezvény minél szélesebb körű látogatottságához, az idei nyártól nem megszokottan,  most, a jó időjárás is hozzájárult.

Ez évben, nagyobb hangsúlyt kaptak a sütemények, mint ahogy az világszerte megfigyelhető trend. Érdemes ellátogatni az ilyen és ehhez hasonló gasztronómia rendezvényekre, mert olyan különlegességekkel, kis hazai manufaktúrák kézzel gyártott csokoládéival és édességeivel, süteményeivel ismerkedhetünk meg, amikkel csak itt találkozhatunk, s amit igazán kár lenne kihagyni.

IMG_3166

Nagy öröm, hogy az utóbbi években a csokoládé fogyasztás kultúrája sokat fejlődött, s bár Magyarország le van maradva az európai csokoládé fogyasztás mértékétől, a jó minőségű alapanyagokból, gondos odafigyeléssel és kellő kreativitással előállított termékek iránt fokozatosan nő az igény.

IMG_3203Ezt a prémium kategóriát képviseli, a nem véletlenül, mára már igazi hungarikumnak számító Szamos Marcipán Kft, aki természetesen ezen az eseményen is a nevéhez méltóan képviselte magát, és bemutatta legújabb finomságait. Köztük azt a mini kuglófot, amit mindenki ízlése és fantáziája szerint kedvére állíthatott össze. A vörösáfonyás, vaníliás, márvány, kakaós és csokidarabos kuglófokhoz, narancsos csokikrém, málna- vagy baracklekváros, marcipánkrémes, de még az igazi újdonságnak számító édes-sós mandulanugátos tölteléket is párosíthattunk. És ez az igazán egyedi, játékos megoldás nem csak a kuglófokra igaz, de mindezt megtehetjük a manapság oly divatosnak számító makaronok esetén is.

IMG_3182További jó hír, hogy aki nem tudott kilátogatni a rendezvényre, mindezeket az újdonságokat már bármely Szamos üzletben, sőt hamarosan az online web áruházban is elérheti. Csak adjuk le a kasszánál rendelésünket, és a Szamos Csokoládé Mester hamarosan elkészíti az egyedi kuglófjainkat, makaronjainkat.

 A makaronok elkészítése komoly precizitást, elszántságot, szenvedélyt  jelentő kihívás, melyhez nem árt, ha párosul némi kreativitás is. Pont ezek jellemzik Kelényi Kolos kereskedelmi igazgatót is, mikor fejlesztéseikről beszél. Az alapító Szamos Mátyás büszke lehetne unokájára, és az elért sikerekre, melyek hamarosan már az országhatárt is átlépik, és megindul a nemzetközi terjeszkedés.

szamos makaron

Makaron: tojásfehérjéből, porcukorból, kristálycukorból és mandulalisztből készülő francia cukrásztermék.

Természetesen az eredeti Szamos recept üzleti titok, de akit érdekel egy hasonló recept, és érez magában elég elszántságot azoknak ezt ajánljuk:

Hozzávalók:

  • 3 db tojás (külön a fehérje és a sárgája)
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg mandulaliszt
  • 20 dkg kristály cukor
  • fél dl víz
  • ételfesték tetszés szerinti színben

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

Egy közepes méretű edényben összekeverjük a porcukrot, a mandulalisztet, és a tojásfehérje felét alaposan összekeverjük a kezünkkel, marcipán szerű masszává dolgozzuk össze.

Ezt követően a vízből és a kristály cukorból közepes hőfokon cukorszirupot készítünk.

Amíg ez elkészül, a maradék tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukorsziruphoz.

Ekkor tesszük hozzá a tetszés szerint kiválasztott ételfestéket, majd kis adagokban hozzáadjuk a korábban elkészített marcipán szerű masszánkhoz, és szép simává dolgozzuk, végül fél órán át pihentetjük. 

Nyomózsákba töltjük a masszát, és a sütőpapírral befedett tepsire, egymástól 2-3 cm-es távolságra kör alakokat nyomunk.

20-25 percen át sütjük előmelegített sütőben, világosnak kell lenniük, nem szabad megpirulniuk sehol.

Sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni őket. Ezután már csak rajtunk múlik, hogy a két darabot milyen töltelékkel ragasszuk össze. , 

Köszönjük Szamos Marcipán Kft. a meghívást, hatalmas élményekkel és jó pár kilóval nehezebben távoztunk, de a megkóstolt cukrászcsodák kárpótoltak bennünket a plusz kilókért.

IMG_3143

 

 


6 Responses to Édes napok a Budai Várban, a Szamos standján

  1. Skorán Ottóné

    Örömmel olvastam a fenti cikket, külön köszönet a két receptért…:)
    Bizony, mint minden más élelmiszert az édesség-féléket is csak jó minőségű alapanyagból készülteket fogyasszunk..

  2. Kivétel nélkül mindegyik gyönyörű és biztosan nagyon finom is!!!

  3. Stefánovits Istvánné

    Nagyon köszönöm e csodás receptet,megpróbálom elkészíteni.

  4. Vámossy Brigitta

    A Szamos Szívdesszertnek soha nem tudok ellenállni.:)

  5. Irháziné Majoros Katalin

    Nagyon örülök a makaron receptnek.Még nem kóstoltam,de most ki fogom próbálni.A marcipán a kedvenc édességem “sajnos” bármennyit megbírok enni belőle.17.-én lesz a születésnapom már alig várom,mert ilyenkor mindig marcipántis kapok a gyerekeimtől.Kedvencem a csokival bevont marcipán rúd.

  6. Bence26

    Hasonló gasztronómiai rendezvényeket egész évben látogathatunk. Ebben a cikkben összefoglalják, hogy 2016-ban milyen rendezvények lesznek az országban http://vendeglatoprogram.com/blog/gasztro/gasztronomiai-programok-2016-ban

Hozzászólás a(z) Bence26 bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next