Tél búcsúztatás farsangi fánkkal
“heje-huja vigalom, habos fánk a jutalom”
A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. -Wikipédia-
Legyen szó akár a brazíl riói karneválról, az olasz velencei karneválról, vagy akár a magyar mohácsi busójárásról, a jókedv és a finom falatok, evés-ivás és habzsi-dőzsi szerves hozzátartozói a farsangi időszaknak.
Ilyenkor,még a legnagyobb fogyókúrázók is engednek a csábításnak, és előkerülnek olyan finom falatok, amik nélkül a farsang talán nem is lenne az igazi. Mint például, a farsangi fánk.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 4 db tojássárga
- 6 dkg cukor (nyírfa cukor)
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 0,5 dl rum
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
Nagyon fontos, hogy a tészta gyúrását mindig meleg helyen, szoba hőmérsékletű hozzávalókkal kezdjük el készíteni.1. Első lépésként az élesztőt langyos tejben kevés kis cukorral felfuttatjuk.
2. Ezt követően egy mély tálba öntjük a fél kiló lisztet, majd hozzáadjuk a a maradék cukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Inkább híg legyen a tészta állaga, mint sűrű, kemény. Az így kapott tésztát alaposan össze dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva kelesztjük kb. 30 perc-ig.
3. A megkelt tésztához (onnan tudjuk, hogy jó, hogy szép hólyagos a tésztánk) hozzáadjuk a megolvasztott margarint, és beledolgozzuk. Nyugodtan használjunk robotgépet. Alaposan összegyúrjuk és további 15 percig pihentetjük.
4. 5 dkg-nyi adagokat kiveszünk a tésztából (az elsőt érdemes lemérni, a többi már szemmérték alapján mehet), enyhén lisztes kézzel golyóvá formázzuk, egymástól kellő távolságban lisztezett deszkára tesszük, majd a golyókat egy vizes pohár talpával egyformára lelapítjuk (kb. ujjnyi vastagra), konyharuhával letakarjuk és meleg helyen tovább kelesztjük legalább 30 percig.). Persze, aki azt szokta meg, ujjnyi vastagra nyújthatja a tésztát, és használhat fánkszaggatót.
5. Egy nagyobb serpenyőben bőséges mennyiségű olajat felforrósítunk kb. 160 fokra.(Ne legyen túl forró az olaj, hogy a fánk szépen átsüljön). Sütés előtt kb. 10 perccel a fánkokról a konyharuhát levesszük, hogy a felszínük kissé megszáradjon, vagyis kérget kapjon. Ezáltal szebb lesz a fánkunkon a szalag.
6. A meleg olajba tesszük a fánkokat először a felső oldalukkal lefelé, és fedő alatt kb. 3-4 percig sütjük. Majd óvatosan megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül a másik oldalon is világosbarnára sütjük.
7. A fánkokat kivesszük az olajból, papír kéztörlőn lecsepegtetjük, porcukorral , lekvárral tálaljuk.