Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

FARSANGI FALATOK

Tél búcsúztatás farsangi fánkkal

“heje-huja vigalom, habos fánk a jutalom”

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. -Wikipédia-

farsang

Legyen szó akár a brazíl riói karneválról, az olasz velencei karneválról, vagy akár a magyar mohácsi busójárásról, a jókedv és a finom falatok, evés-ivás és habzsi-dőzsi szerves hozzátartozói a farsangi időszaknak.

Ilyenkor,még a legnagyobb fogyókúrázók is engednek a csábításnak, és előkerülnek olyan finom falatok, amik nélkül a farsang talán nem is lenne az igazi. Mint például, a farsangi fánk.

Farsangi fánk

farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 4 db tojássárga
  • 6 dkg cukor (nyírfa cukor)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 0,5 dl rum
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy a tészta gyúrását mindig meleg helyen, szoba hőmérsékletű hozzávalókkal kezdjük el készíteni.

1. Első lépésként az élesztőt langyos tejben kevés kis cukorral felfuttatjuk.

2. Ezt követően egy mély tálba öntjük a fél kiló lisztet, majd hozzáadjuk a a maradék cukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Inkább híg legyen a tészta állaga, mint sűrű, kemény. Az így kapott tésztát alaposan össze dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva kelesztjük kb. 30 perc-ig.

3. A megkelt tésztához (onnan tudjuk, hogy jó, hogy szép hólyagos a tésztánk) hozzáadjuk a megolvasztott margarint, és beledolgozzuk. Nyugodtan használjunk robotgépet. Alaposan összegyúrjuk és további 15 percig pihentetjük.

4. 5 dkg-nyi adagokat kiveszünk a tésztából (az elsőt érdemes lemérni, a többi már szemmérték alapján mehet), enyhén lisztes kézzel golyóvá formázzuk, egymástól kellő távolságban lisztezett deszkára tesszük, majd a golyókat egy vizes pohár talpával egyformára lelapítjuk (kb. ujjnyi vastagra), konyharuhával letakarjuk és meleg helyen tovább kelesztjük legalább 30 percig.).  Persze, aki azt szokta meg, ujjnyi vastagra nyújthatja a tésztát, és használhat fánkszaggatót.

5. Egy nagyobb serpenyőben bőséges mennyiségű olajat felforrósítunk kb. 160 fokra.(Ne legyen túl forró az olaj, hogy a fánk szépen átsüljön). Sütés előtt kb. 10 perccel a fánkokról a konyharuhát levesszük, hogy a felszínük kissé megszáradjon, vagyis kérget kapjon. Ezáltal szebb lesz a fánkunkon a szalag.

6. A meleg olajba tesszük a fánkokat először a felső oldalukkal lefelé, és fedő alatt kb. 3-4 percig sütjük. Majd óvatosan megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül a másik oldalon is világosbarnára sütjük.

 7. A fánkokat kivesszük az olajból, papír kéztörlőn lecsepegtetjük, porcukorral , lekvárral tálaljuk.

Gazdag Erzsi: Itt a farsang

Itt a farsang, áll a bál,
Keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.
 
Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár,
A kávészem int neki,
míg az őrlő pergeti.
 
Heje-huja vigalom,
habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé
értünk van a parádé.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next