Idén másodszor került megrendezésre a budapesti disznótoros és kolbászfesztivál, a Magyar Vasúttörténeti Parkban. A rendezvény fővédnöke: Tarlós István, Budapest Főpolgármestere.
Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes a szervezőkhöz, pénteken és szombaton az eső nehezítette meg az Ő és a több száz fellépő dolgát, vasárnapra azonban kedvezett az időjárás. Így nem is csoda, hogy még vasárnap délben is tömött parkolók és a pénztáraknál kígyózó sorok fogadták a kilátogatókat.
Nem is volt alaptalan ez a nagy érdeklődés. A 10 hektáros rendezvényterületen egész nap neves fellépők szórakoztatták a közönséget. Nappal családi programok, folklór műsorok, disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár várta a látogatókat.
De volt itt kolbász utca is, ahol nem csak kóstolni lehetett a különlegesebbnél különlegesebb háztáji kolbászokat, de olyan termékeket is megvehettünk, amiket nem feltétlenül találunk meg az üzletek polcain. (pl.: szamár kolbász). Magyarországon egyedülálló kolbászválasztékkal találkozhattunk. A kolbászokon kívül mindenféle disznótoros finomság is volt a tepertőtől a cigánkáig. (felvidéki hurkaféleség) Ezen kívül kézműves sajtok, méz, lekvár, fűszerek és egyéb ételkülönlegességek, valamint széles ital választék, minőségi borok, kézműves sörök és a primőr pálinkák közül kedvére válogathat az ínyenc közönség.
És a végeredmény:
A rendezvény tiszteletére, mi most egy kolbászos recepttel kedveskedünk nektek, ami akár egy könnyed és gyors vacsora gyanánt is elkészíthető. Elvégre itt a sütőtök szezon, és ne feledjük jön Halloween. Jó étvágyat hozzá!
Kolbásszal töltött tök:
Hozzávalók:
2 db sütőtök (kanadai)
10 dkg kolbász
200 g kukorica (lehet konzerv is)
1 csokor petrezselyem
1 szál póréhagyma
1 tk mustár
3 gerezd fokhagyma
2 kanál olívaolaj
10 dkg reszelt sajt
só, darált bors
Elkészítése:
Hosszában kettévágjuk a sütőtököt, majd kimagozzuk. Előmelegített sütőben, sütőpapírra téve puhára sütjük.
Amíg kicsit kihűl, elkészítjük a tölteléket.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük a felkarikázott póréhagymát és kb 1-2 perc alatt megpároljuk. Amikor a hagyma már majdnem jó, hozzáadjuk az apróra nyomott fokhagyma gerezdeket.
Ezt követően hozzáadjuk a kis kockákra felvágott kolbászt és további egy percig pirítjuk.
Az egyik sütőtöknek kiszedjük a megsült húsát, egy tálba tesszük, és hozzá adjuk a megpirított kolbászos hagymát.
A többi sütőtök közepéből is szedhetünk ki egy-egy kanállal, hogy nagyobb helye legyen majd a tölteléknek.
Ízlés szerint fűszerezzük sóval , borssal, mustárra.
Végül adjuk hozzá az apróra összevágott petrezselyem zöldjét, és leszűrt kukoricát.
Óvatosan összekeverjük, majd a kolbászos tölteléket a megsütött tökök kivájt belsejébe halmozzuk.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd forró sütőben 150 fokon 20-25 percen át sütjük.
Amióta az eszemet tudom, a disznótor mindig meghatározó volt nálunk, hiszen egy évi táplalékunkat jelentette. Nem tudnék és nem is akarnék lemondani róla soha! Egyszerűen szeretem a disznóhúst. A sütni való tököt is, úgyhogy ez egy tökéletes kombó. Szerintem ezt még a férjem is szívesen enné, pedig ő nem nagy tök-rajongó!