Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

FARSANG, részeges húsokkal

Nyakunkon a farsang, és ezzel együtt nem csak a beöltözés, de a hagyományos farsangi ételek szezonja is. A farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik. Legyen szó akár a brazíl riói karneválról, az olasz velencei karneválról, vagy akár a magyar mohácsi busójárásról, a jókedv és a finom falatok, evés-ivás és habzsi-dőzsi szerves hozzátartozói a farsangi időszaknak. Az első étel, ami az eszünkbe jut, az természetesen a farsangi fánk. De számos más, hagyományosan a farsangi időszakhoz kötődő ételünk van, amiket érdemes kipróbálni.

farsang

A részeges csirke, konyakos kacsasült, vagy akár a boros pecsenye, mind-mind ide köthető ételünk.

Úgy tűnik,  a farsangi időszak nagyon kedvez az ittas madaraknak. :)

 

 

Konyakos kacsasült

duck with dumplings and pickled plum

Hozzávalók:

  • 1 pecsenyekacsa,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 10 dkg húsos szalonnára,
  • 5 dkg liszt,
  • 2 dl vörösborra,
  • 1/2 dl konyakra,
  • 15 dkg kacsamáj,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 dl olaj,
  • 1 csokor petrezselyem
  • kakukkfű, babérlevél és só

Elkészítés:

A kacsát megtisztítjuk, kívül-belül alaposan besózzuk, bedörzsöljük. A hasüregbe rozmaringot és kakukkfüvet rakunk. Magas falú tepsibe tesszük, és az előre 150 fokra melegített sütőben kb. 1,5-2 óra alatt puhára megsütjük, majd 200 fokra feltekerve a sütőt további 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

Közben egy kevés olajban megpirítjuk a kacsa aprólékát, a felnegyedelt vöröshagymát és a felkockázott szalonnát. Megszórjuk a liszttel, majd felöntjük a vörösborral, egy kevés vízzel és a fél deci konyakkal. Sóval, petrezselyemmel, babérlevéllel és kakukkfűvel ízesítjük, majd felforraljuk, és 30-35 percig nagy lángon főzzük, majd leszűrjük.

A kacsa máját is megpirítjuk egy kevés vajon, majd áttörjük, és belekeverjük a leszűrt mártásba. A kacsát a mártással leöntve tálaljuk. Köretnek krumplipüré, vagy esetleg krokett ajánlott.

Tudtad?: 

A farsang vízkereszttől a – húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart. A farsang hossza tehát változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot és szombatot (összesen a vasárnapokkal együtt 46 napot), így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát.

 


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next