Ha nyár, irány Horvátország! Tengerpart, pihenés, nagy kajálások.Sokan vannak azonban, akiknek főleg anyagi megfontolások miatt idén kimarad ez az élmény. Hála a “Pannon Flavours” fantázia névre hallgató projektnek, nekik sem kell teljesen lemondani a nyári élményekről, főleg, ha a gasztronómia szerelmesei.
A projekt célja ugyanis a dél-dunántúli és a határ közeli horvát termelők összefogása, ezáltal is népszerűsítve a terület gasztrotúrizmusát. Mi most öt részen keresztül igyekszünk bemutatni a projektben résztvevő főbb állomásokat. Elsőként a “Vadregényes ízek” élményútvonal egyik állomásával ismerkedhetünk meg.
Személyesen is nagy örömömre szolgál a kezdeményezés. Mivel édesanyám nagyatádi lány, így a rokon látogatások alkalmával, gyakran álltunk meg egy ebédre Kaposváron, a Kapos étteremben. Az étterem nemcsak méltán a város egyik legkedveltebb étterme, de miután elbeszélgettünk a étterem vezetőjével, kiderült, hogy csatlakozott ahhoz a Pannon Flavors projekthez, mely egyik célja a helyi termelők és az éttermek összekapcsolása.
Az étterem egyik specialitása, és a mi kedvencünk, a Fokhagymás tejfölben pácolt filézett csirkecomb, medvehagymás tócsnival, erdei gombás vadas mártással, házi sonka chips-szel. Jelen esetben nem csak a helyi termelőtől származó sonka járul hozzá az étel fenséges ízéhez, de a somogyi erdők adta gazdag alapanyagok is, mint a medvehagyma, vagy az erdei gomba. A végeredmény önmagáért beszél. És aki nem engedheti meg magának, hogy a horvát tengerparton süttesse a hasát, azt is kárpótolhatja egy kirándulás a festői szépségű zselici dombságban, és a kirándulás megkoronázásaként elfogyaszthat egy igazi kulináris élményt az étteremben. S ha mindezzel a finomsággal vendégeit is szeretné elkápráztatni, álljon itt most ennek a fenséges ételnek a receptje, és az elkészítése.
Hozzávalók:
- 100 dkg egész csirke comb
- 4 dkg fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 5 dkg só
- 1 dkg fekete bors
- 1 dkg fűszerpaprika
- 40 dkg vöröshagyma
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 50dkg burgonya
- 3dkg medvehagyma
- 6 dl étolaj
- 30 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 2 dkg mustár
- 2 dkg kristálycukor
- 2 db babérlevél
- 10 dkg erdei-gomba
- 15 dkg házi-sonka
- 5 dkg zeller
- 2 dkg ételízesítő
- 10 dkg citrom
- 1 csomag petrezselyemzöld
Elkészítése:
A csirkecombokat kifilézzük, sóval, borssal, és kevés fűszerpaprikával fűszerezzük.
Bekenjük fokhagymás tejföllel, és egy napig pácoljuk.
Másnap fóliával kibélelt tepsiben megsütjük.
Amíg a csirkénk sül, elkészítjük a mártást.
Kevés zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, majd belehelyezzük a reszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kevés fokhagymát és a zellert. Lepirítjuk, majd megszórjuk liszttel, és kevés vízzel felöntjük. Ízesítjük sóval, borssal, kristálycukorral, ételízesítővel, mustárral, citromlével és készre főzzük. Végül tejfölös habarással sűrítjük.
Külön zsiradékon a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát üvegesre pirítjuk, belehelyezzük az erdei gombát, sóval, borssal ízesítjük, majd készre pároljuk.Az így kapott gombás pépet hozzákeverjük a vadas mártáshoz.
A tócsnihoz a nyers, megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, 1 egész tojást, a csíkokra vágott medvehagymát. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, majd az egészet összekeverjük és kis pogácsa formákat készítünk belőle,majd bő, forró, zsiradékban megsütjük.
A sonka chipshez a vékonyra szeletelt házi sonkát, bő zsiradékban ropogósra sütjük.
Tálalásnál tányérra helyezzük a tócsnit, rá a csirkecombot. Vadas mártással és kevés tejföllel meglocsoljuk, tetejére ráhelyezzük a sonka chips-et majd a bő zsiradékban sült petrezselyemzölddel díszítjük.
A projekt részleteiről itt olvashatsz bővebben: http://pannonflavours.org/