Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Gasztrónyaralás 1. rész-Kaposvár

Ha nyár, irány Horvátország! Tengerpart, pihenés, nagy kajálások.Sokan vannak azonban, akiknek főleg anyagi megfontolások miatt idén kimarad ez az élmény. Hála a “Pannon Flavours” fantázia névre hallgató projektnek, nekik sem kell  teljesen lemondani a nyári élményekről, főleg, ha a gasztronómia szerelmesei.

A projekt célja ugyanis a dél-dunántúli és a határ közeli horvát termelők összefogása, ezáltal is népszerűsítve a terület gasztrotúrizmusát. Mi most öt részen keresztül igyekszünk bemutatni a projektben résztvevő főbb állomásokat. Elsőként a “Vadregényes ízek” élményútvonal egyik állomásával ismerkedhetünk meg.

Személyesen is nagy örömömre szolgál a kezdeményezés. Mivel édesanyám nagyatádi lány, így a rokon látogatások alkalmával, gyakran álltunk meg egy ebédre Kaposváron, a Kapos étteremben. Az étterem nemcsak méltán a város egyik legkedveltebb étterme, de miután elbeszélgettünk a étterem vezetőjével, kiderült, hogy csatlakozott ahhoz a Pannon Flavors projekthez, mely egyik célja a helyi termelők és az éttermek összekapcsolása.

Az étterem egyik specialitása, és a mi kedvencünk, a Fokhagymás tejfölben pácolt filézett csirkecomb, medvehagymás tócsnival, erdei gombás vadas mártással, házi sonka chips-szel. Jelen esetben nem csak a helyi termelőtől származó sonka járul hozzá az étel fenséges ízéhez, de a somogyi erdők adta gazdag alapanyagok is, mint a medvehagyma, vagy az erdei gomba. A végeredmény önmagáért beszél. És aki nem engedheti meg magának, hogy a horvát tengerparton süttesse a hasát, azt is kárpótolhatja egy kirándulás a festői szépségű zselici dombságban, és a kirándulás megkoronázásaként elfogyaszthat egy igazi kulináris élményt az étteremben. S ha mindezzel a finomsággal vendégeit is szeretné elkápráztatni, álljon itt most ennek a fenséges ételnek a receptje, és az elkészítése.

vadas csirkecomb

Hozzávalók:

  • 100 dkg egész csirke comb
  • 4 dkg fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg só
  • 1 dkg fekete bors
  • 1 dkg fűszerpaprika
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 50dkg burgonya
  • 3dkg medvehagyma
  • 6 dl étolaj
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 2 dkg mustár
  • 2 dkg kristálycukor
  • 2 db babérlevél
  • 10 dkg erdei-gomba
  • 15 dkg házi-sonka
  • 5 dkg zeller
  • 2 dkg ételízesítő
  • 10 dkg citrom
  • 1 csomag petrezselyemzöld

Elkészítése:

A csirkecombokat kifilézzük, sóval, borssal, és kevés fűszerpaprikával fűszerezzük.

Bekenjük fokhagymás tejföllel, és egy napig pácoljuk.

Másnap fóliával kibélelt tepsiben megsütjük.

Amíg a csirkénk sül, elkészítjük a mártást.

Kevés zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, majd belehelyezzük a reszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kevés fokhagymát és a zellert. Lepirítjuk, majd megszórjuk liszttel, és kevés vízzel felöntjük. Ízesítjük sóval, borssal, kristálycukorral, ételízesítővel, mustárral, citromlével és készre főzzük. Végül tejfölös habarással sűrítjük.

Külön zsiradékon a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát üvegesre pirítjuk, belehelyezzük az erdei gombát, sóval, borssal ízesítjük, majd készre pároljuk.Az így kapott gombás pépet hozzákeverjük a vadas mártáshoz.

A tócsnihoz a nyers, megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, 1 egész tojást, a csíkokra vágott medvehagymát. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, majd az egészet összekeverjük és kis pogácsa formákat készítünk belőle,majd bő, forró, zsiradékban megsütjük.

A sonka chipshez a vékonyra szeletelt házi sonkát, bő zsiradékban ropogósra sütjük.

Tálalásnál tányérra helyezzük a tócsnit, rá a csirkecombot. Vadas mártással és kevés tejföllel meglocsoljuk, tetejére ráhelyezzük a sonka chips-et majd a bő zsiradékban sült petrezselyemzölddel díszítjük.

A projekt részleteiről itt olvashatsz bővebben: http://pannonflavours.org/

hucr_logo_hu_ok


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next