Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Irány Bali!

Németül Flitterwochen, angolul honeymoon, spanyolul viaje de novios , de nekünk csak NÁSZÚT!

Az esküvő megható pillanatai után, elérkezett a hónapok óta tervezgetett nászút ideje. Ez az időszak a mézeshetek, a közös élet első időszaka, melynek minden apró pillanatára örökre emlékezni fog az újdonsült házaspár mindkét tagja. Mindenkinek mást jelent az ideális nászút, s ezáltal az ideális úticél kiválasztása.

Nessa és DSC_0967Dávid választása az Indonéz szigetvilág egyik gyöngyszemére, Balira esett.

Hogy miért éppen erre? Tengerpartok széles választéka, gazdag kultúra, ősi templomok, buja zöld rizsföldek, sokszínű természet, delfinek jellemzik.

DSC_0962

Amit tudni érdemes az indonéz gasztronómiáról.

tálak

Az indonéz gasztronómia igen változatos, alapanyagai és főzési technikái az egészséges táplálkozást követők számára is vonzóak. Az ételek. alapja a főtt rizs, melyet sósan és édesen is fogyasztanak, s amelyhez számos egzotikus gyümölcsöt és zöldséget (mogyoróhagyma, kukorica, tápióka) használnak fel. Népszerű alapanyag még a földimogyoró, a szója, a kókuszdió és a kókusztej.

Nem csak az alapanyagok, de a főzési technikák is igen változatosak és különlegesek, blansíroznak, roston sütnek vagy párolnak, olajban sütnek, de talán a legérdekesebb  technikájuk a banánlevélen történő párolás, vagy a bambusz-gőzölőben való főzés.

Népszerű indonéz ételek:

  • nasi goreng (sült rizs): A főtt rizshez szójaszószt, hagymát, fokhagymát és tamarindot kevernek, tojást adnak hozzá, illetve csirkehúst vagy garnélarákot.
  • satay (pácolt, nyársra tűzött és grillezett hús): a húst  (ami lehet apróra vágott csirke, kecske, birka, disznó, hal, tofu, tojás vagy többféle darált hús keveréke) pikáns szószokkal, és földimogyoró mártással tálalják.
  • Nasi Ayam és Nasi Campur (csirkés rizs):  ez a fogás a sziget kifőzdéinek étlapján mindig megtalálható. Ez a fogás fehér rizsből áll, amit Balinéz finomságokkal tálalnak: babi gulinggal vagy betutuval, vegyes zöldségekkel és csípős sambal matah szósszal.
  • Bebek és Ayam Betutu (egész csirke, vagy kacsa): egy igazi helyi kedvenc, amely egy egész csirkéből vagy kacsából áll, amit tradicionális fűszerekkel töltenek meg és banán levelekbe csomagolnak, aztán a banánfa kérgébe burkolják, mielőtt megsütik vagy tűz alá temetik 6-7 óráig.
  • Babi Guling (nyárson sült malac):

C1G7A5 Indonesia, Bali, a babi guling (roast pig) on a market

A betutu sertés változata, a babi guling, nyárson sült malacból készül, amit tradicionális fűszerekkel és zöldségekkel tömnek meg, aztán tűz fölött, lassan forgatják . Vannak olyan éttermek is, amelyek kifejezetten babi gulingra specializálódtak.

  • soto ayam (indonéz csirkeleves): kedvelt street food étel, Indonéz fűszerek (kurkuma, gyömbér, chili) és alapanyagok (kókusztej, lime) felhasználásával készülő, tésztát és főtt tojást is tartalmazó leves.

soto ayam

Érdekesség! Tudtad?

Baliról származik a világ egyik legdrágább kávéjaként ( 50 dollár) számon tartott Kopi Luwak, mely az indonéziai cibetmacskaféle ürülékeként jön létre.

Rickshaw étterem

Magyarországon viszonylag nehéz az indonéz gasztro kultúra megismerése, az utóbbi években azért pár étterem már specializálódott a szigetvilág ízeire.

TOP Indonéz éttermek Magyarországon :

  • Rickshaw étterem, 1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.
  • Mala Garden étterem, Siófok, Petőfi sétány 15/a
  • Nusantara, 1122 Budapest, Városmajor u. 88.
  • Garuda Indonéz Étterem, 5700 Gyula, Városház u. 15.
  • Sumatra Indonéz Étterem, Budapest XIII., Ipoly u. 28/B. 

…és ha otthon szeretnénk az indonéz ételeket elkészíteni, akkor ezt a MARHA SZATÉ receptet ajánlom Nektek.

Hozzávalók:

60 dkg marhahús
1 kis darab gyömbér
1 ek méz
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl szójaszósz
lime,chilipaprika, 1 kk őrölt római kömény
szezámolaj

Elkészítés:

A húst felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy nagyobb tálba helyezzük. Belereszeljük a megtisztított gyömbért, a karikára szelt chilipaprikákat, és felöntjük szójaszósszal. Ízesítjük mézzel, szezámolajjal, római köménnyel , majd az egészet egy botmixerrel alaposan átkeverjük és hozzáadjuk a húst. A tálatlefóliázzuk, és egy napra a hűtőbe tesszük.
Másnap a pácolt húst nyársra fűzzük, és grillen vagy serpenyőben megsütjük.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next