Gazpacho- hűsítő, paradicsomalapú, spanyol zöldségleves
A www.oromkonyha.hu weboldal új lappal bővült. Jóbarátok menü pont alatt megtalálhatjátok a Jóbarátok című sorozatban szereplő ételek leírásait, receptjeit. A televíziózás történetének egyik legnézettebb sorozata, mely nézők millióit ültette le a képernyő elé. Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler és Ross, a hatos, melyre minden élethelyzetben számítani lehet.
A méltán világhírű sorozat tíz évadjának epizódjai nem csak igen szórakoztatóak, de ha rosszkedvű vagyok felvidítanak, ha jó a kedvem, azt még jobbá teszik, ha beteg vagyok “meggyógyítanak”. Remélem, ezzel ti is így vagytok. A 240 rész számos gasztronómia szempontból is érdekes pillanatot tartalmaz. Kezdjük a sort Monica szakácstudományával, és első receptként álljon itt a híres Gazpacho receptje és elkészítése.
- 50 dkg paradicsom
- 1 db közepes kaliforniai paprika
- 1 db kisebb kígyóuborka
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 2 ek. fehérbor ecet
- 4 dl paradicsomlé
- csipetnyi só, bors, oregáno a fűszerezéshez
- 1 csokor petrezselyem
- + 1 db BOTMIXER, VAGY TURMIXGÉP
Elkészítés:
1. A paradicsomokat meghámozzuk. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a paradicsomok héját kereszt alakban bemetszük, majd egy mély tálba tesszük és forró vizet öntünk rá. Pár percen belül felpöndörődik a bemetszett héja és akkor már könnyű a hámozás. A megpucolt paradicsomokat felkockázzuk.
2. A paradicsomok után jöhet a paprika. Kivágjuk az ereit, kiszedjük a magokat, és ezt is feldaraboljuk.
3. Az uborka héját lehámozzuk, és szintén felkockázzuk.
4. Az előkészített és felaprított zöldségeket (paradicsom, paprika, uborka) beleöntjük a turmix gépbe. Ezt követően belereszeljük a megtisztított fokhagyma gerezdeket.
5. Utolsó lépésként hozzáöntjük a paradicsomlevet, az olívaolajat és a fehérbor ecetet. Fűszerezzük csipetnyi sóval, borssal és oregánoval.
6. Az így kapott zöldséglevet turmixgépben 2-3 perc alatt összedolgozzuk, majd jól záródó műanyag dobozban 8-10 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Hidegen fogyasszuk, igazi nyári étel.