Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Kiugrott a gombóc a fazékból…, Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál

Korábbi cikkeinkben már bemutattunk két baranyai települést, amely méltán lehet büszke gasztró kultúrájára. Mostani írásunk egy csupán 774 főt számláló kis települést mutat be, aminek sikerült elérnie, hogy minden év egy napján az ország “közepe” legyen. Ez a település, Geresdlak, aminek legnagyobb turisztikai vonzerejét mára már a minden évben megrendezésre kerülő geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál jelenti, ahol rendszeresen több ezer látogató teszi tiszteletét.

Hogy megismerhettük ezt a hangulatos kis falt, és a rendezvényt, az köszönhető annak a Pannon Flavours névre hallgató Magyarország és Horvátország közötti határokon átnyúló projektnek, aminek célja, többek között, a dél-dunántúl gasztró túrizmusának megismertetése és fellendítése. A program az IPA pályázati támogatással jött létre.

A falu története régmúltra nyúlik vissza, már az Árpád-korban is laktak itt. Mivel 2011-ben a falu lakosságának csaknem 32%-a vallotta magát német anyanyelvűnek, nem csoda, hogy méltán büszkék a sváb és bajor gyökerekre, és őrzik a hagyományokat. Ennek jegyében kerül minden év októberében, a község önkormányzata által megrendezendő Geresdlaki Gőzgombóc fesztivál. Idén, október 10-e a rendezvény időpontja, van tehát idő még nevezni, és csatlakozni ahhoz a közel 25 csapathoz, akik már jelentkeztek erre a megmérettetésre. S nem csak az ország számos településéről, de Ausztriából és Finnországból is. A település érdekessége, hogy az egy lakosra jutó szaunák száma az országban a legmagasabb, köszönhető ez annak a ténynek, hogy a csekély számú községben közel 100-150 finn család vásárolt házat, és épített szaunát.

A különböző családi receptek szerint készülő gőzgombócokat igen változatos feltétekkel kínálják, gyümölcsmártásokkal, befőttel, vagy épp húsételekkel, netán párolt káposztával.Ne most akarjunk fogyókúrázni, ezeket a gombócokat meg kell kóstolni!

 

_DSC9741

Geresdlaki gőz gombóc (németül: Hefenknödel, svábul: „Hévöknédli”)
Elkészítés: 50 perc

Hozzávalók:

  • 50dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 2,5 dl tej,
  • 5 kanál olvasztott zsír,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 10 dkg búzadara
  • csipetnyi só

_DSC9481
Elkészítés:

3 kanál lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt és egy teáskanál cukrot teszünk hozzá.

Majd kevés langyos tejjel kovászt készítünk, amit 5 percig kelni hagyunk.

Ezt követően hozzáadjuk a többi lisztet, sót, tojást, zsírt, és a tejjel kidolgozzuk.

Amikor jól elválik a tészta a táltól és sima lesz, akkor letakarjuk és tovább hagyjuk kelni.

Amikor megkelt, 4 részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük a tetejét, jól megszórjuk búzadarával, feltekerjük és megcsomózzuk.

Kikenjük az edény alját és oldalát fagyos zsírral. Tűzre tesszük, és belehelyezzük a tésztákat. Amikor a zsír kezd habosodni, ráöntünk cipónként fél dl forró vizet. Letakarjuk, 5 perc után kis lángon 35-40 percig sütjük. Ha szeretnénk, hogy a teteje is sült legyen, megfordítjuk, megkenjük a cipók között zsírral és pár percig sütjük.

 

www.pannonflavours.org
hucr_logo_hu_ok

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next