Friss paprika és paradicsom……hmm….Szezonja van! Tipikus nyári étel, a magyar gasztronómia egyik alap étel klasszikusa, azonban sok más nemzet is szívesen fogyasztja, számos verziója létezik. A lecsó alapvetően egy zöldséges ragú, aminek alapját a paprika és a paradicsom képezi, amit a különböző nemzetek más és más hozzávalókkal egészítenek ki.
Nálunk a legtöbb recept alapját az egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika arány képezi.
Talán, a francia verziót, a ratatouille-t, többen is ismerik, köszönhető ez a Disney népszerű rajzfilmjének, a L’ecsó-nak is. Ez egy igazán zöldséges ragú, melyben megtalálható még többek között a cukkini és a padlizsán is. De hallottatok már a szerb dzsuvecs-ről, amiben a paprika, paradicsom kombót a padlizsán és a rizs egészíti ki?
Íme, egy kis áttekintő különböző nemzetek lecsó verzióitól:
Hozzávalók:
- 1 kg paprika
- 60 dkg paradicsom
- 8 db tojás
- 70 dkg virsli, vagy debbreceni
- 10 dkg bacon
- 2 fej vöröshagyma
- só, bors, paprika, chili
Elkésítése:
Kevés olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymakockákat és a felszeletelt bacont.
Ezt követően a felkarikázott paprikát és a feldarabolt, héjától megpucolt paradicsomot (forrázzuk le a paradicsomokat, és akkor könnyen lehúzhatjuk a héját) a hagymához adjuk, és FEDŐ NÉLKÜL, PLUSZ FOLYADÉK HOZZÁADÁSA NÉLKÜL puhára főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, paprikával. Én hozzáteszek még egy kis fokhagymakrémet és csilit is.
Nálunk a tojásos verziót vált be, így hozzáadok még 8 db felvert tojást. végül beletesszük a felkarikázott virslit, vagy debrecenit, netán kolbászt, ami éppen van otthon.
Végül, az egészet össze rottyantom még egyszer.
Isteni finom…
Nagyon szeretem a lecsók minden változatát…