Igazi Márton-napi szenzáció, borfesztivál és sörkurzus, liba sushi, skót-magyar sör vacsora és megannyi érdekesség várta a gasztronómia szerelmeseit négy napon keresztül a Hotel Gellértben.
A helyszín, az amúgy is pazar látványt nyújtó, szecessziós stílusban épült Hotel Gellért, impozáns dísz világítást kapott erre az alkalomra.
A Borok-Libák-Fűszerek névre hallgató rendezvényen nem mindennapi kínálat, valódi kulináris kalandtúra várta az ide kilátogatókat. A legjobb éttermek séfjei igyekeztek különlegesnél-különlegesebb, természetesen a Márton-naphoz szorosan kötődő, libás ételekkel előrukkolni. Ehettünk, többek között Pekingi libát, de megkóstolhattuk a liba sushi-t is, Wong mester és Maki Chef tálalásában. Akik ennél egyszerűbb, ám mégis stílusos ételt szerettek volna választani, azok számára például a libamájas burger, de igazi streetfood ételek kostólására is volt lehetőség.
A nyitó nap, egyből egy meglepő fordulattal indult. A „sörre bor” bölcsessége alapján sörkurzussal és egy skót-magyar sörvacsorával indult, ahol Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfje alkotta különleges menüsort kóstolhattuk végig. Előételként csirke- és libamájat sörös hagymalekvárral és skót zsemlével, majd malacpofa krémlevest, végül eredeti skót haggist tűzhettünk a villánkra, a (sör)hab a tortán pedig a mogyoró mousse-os fekete sör pite volt.
A pénteki napon a borok kapták a főszerepet. Nemcsak a méltán híre borászatok (Liszkay pincészet, Hilltop) kínálatát kóstolhattuk, de olyan kézműves borászatok, vidéki gyöngyszemek is érkeztek, akiknek boraival ritkán találkozhatunk a fővárosi boros polcokon. (Kovács pince, Fekete Borpince, Revolution Borház, Babarczi Szőlőbirtok, Kertész Családi Pincészet.) A felsorolás korántsem lehet teljes, hiszen ilyen széles bor választékkal szinte csak a legrangosabb borfesztiválokon találkozhatunk.
Érdekes színfoltja volt a pénteki napnak, hogy Litauszki Zsolt, a Zsidai Group kreatív séfje kurzusán sajátíthatták el az eziránt érdeklődők a fűszerek gyakorlati használatát.
A szombati 5 étterem 5 fűszer vacsora keretében a Gellért Söröző, az Alabárdos, a Viator Étterem, a Mák Bistro és a Laci!Konyha!, azaz öt kiváló hazai étterem séfje készített ízletes „ódát” egy-egy fűszerhez. A menüsoron olyan fogások szerepeltek, mint a frissítő citromverebénás libamáj, a zöld korianderes libaleves, az ínycsiklandozó lestyános libaszárnytő vagy a libával töltött káposzta.
Nem csak kóstolni lehetett a különféle fűszer és étel kompozíciókat, de a Fűszerkurzus keretében azt is megtudhattuk, hogy miként érdemes a fűszerekkel bánni. .
a vasárnapi brunch menű igazi világszenzációt tartogatott, ugyanis itt debütált elsőként a világon, a meghökkentő ízeiről elhíresült Wang mester pekingi libája, a modern japán konyha legismertebb hazai képviselője, Maki Chef liba sushija, valamint a Gellért vezető séfjének boros libapaprikása.
Összességében elmondható, hogy a Márton- napi Borfesztivál igazi ízorgiával, újragondolt ételekkel és programokkal készült idén is a jeles dátum méltó megünnepléséhez.
A Márton-nap története:
Számos legenda kapcsolódik a Márton nap eredetéhez, egyesek szerint eredete egészen az ókorig nyúlik vissza. Egy másik történet a Szombathelyen született Márton püspöknek tulajdonítja az ünnep eredetét, aki annyira szerény volt, hogy miután nem érezte magát méltónak a püspöki címre, egy libaólban bújt el a megtiszteltetés elöl, nem túl nagy sikerrel, mert a libák gágogásukkal elárulták őt, ezután Tour püspökének szentelték.
De a legvalószínűbb mégis csak arra visszavezetni, hogy november 11-e volt az évi gazdasági munkák befejezésének, és ezt nagy lakomákkal ünnepelték meg, ilyenkor kóstolták meg az újbort, és vágták le a libákat. Ilyenkor fizették ki a cselédek éves bérét is, mely mellé egy tömött liba is járt.
Narancsos libacomb recept
Hozzávalók:
4-5 db libacomb
2 db narancs
2 hagyma
só, bors, majoránna
Elkészítése:
A libacombokat megtisztítjuk, majd megmossuk. Ezután szárazra töröljük, és befűszerezzük sóval, borssal és majorannával. Nem kell túl fűszerezni, sokkal fontosabb, hogy jó minőségű libahúst szerezzünk be, hagyjuk érvényesülni a a hús intenzív ízvilágát.
A narancsokat megpucoljuk (a fehér hártyás részt is eltávolítjuk), gerezdekre szedjük, a hagymát megpucoljuk és negyedekre vágjuk.
Egy megfelelő méretű tepsi alján a bőrös oldallal felfelé elhelyezzük a libacombokat, majd köréjük rendezzük a narancs és hagyma darabokat. Kevés vizet öntünk a tepsi aljára.
180 fokos sütőben alufóliával lefedve addig sütjük a combokat, amíg teljesen megpuhulnak. (kb:1-1,5 óra)
Majd a sütőt 220 fokra felkacsolva , fedő nélkül további 30 perc alatt ropogósra sütjük. (közben néhányszor locsolgassuk, akár kevés fehérborral is).
Tálaljuk a libacombokat az narancsos-hagymás pecsenyelével és tetszés szerinti passzoló körettel, ami általában pezsgős lilakáposzta.
Mert imádom a libacombot és ez a recept nagyon tetszik. El is fogom készíteni!