Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Márton-napi Borfesztivál a Gellértben

Igazi Márton-napi szenzáció, borfesztivál és sörkurzus, liba sushi, skót-magyar sör vacsora és megannyi érdekesség várta a gasztronómia szerelmeseit négy napon keresztül a Hotel Gellértben.

A helyszín, az amúgy is pazar látványt nyújtó, szecessziós stílusban épült Hotel Gellért, impozáns dísz világítást kapott erre az alkalomra.

20151106_165641

A Borok-Libák-Fűszerek névre hallgató rendezvényen nem mindennapi kínálat, valódi kulináris kalandtúra várta az ide kilátogatókat. A legjobb éttermek séfjei igyekeztek különlegesnél-különlegesebb, természetesen a Márton-naphoz szorosan kötődő, libás ételekkel előrukkolni. Ehettünk, többek között Pekingi libát, de megkóstolhattuk a liba sushi-t is, Wong mester és Maki Chef tálalásában. Akik ennél egyszerűbb, ám mégis stílusos ételt szerettek volna választani, azok számára például a libamájas burger, de igazi streetfood ételek kostólására is volt lehetőség.

borfesztival-logo

A nyitó nap, egyből egy meglepő fordulattal indult. A „sörre bor” bölcsessége alapján sörkurzussal és egy skót-magyar sörvacsorával indult, ahol Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfje alkotta különleges menüsort kóstolhattuk végig. Előételként csirke- és libamájat sörös hagymalekvárral és skót zsemlével, majd malacpofa krémlevest, végül eredeti skót haggist tűzhettünk a villánkra, a (sör)hab a tortán pedig a mogyoró mousse-os fekete sör pite volt.

A pénteki napon a borok kapták a főszerepet. Nemcsak a méltán híre borászatok (Liszkay pincészet, Hilltop) kínálatát kóstolhattuk, de olyan kézműves borászatok, vidéki gyöngyszemek is érkeztek, akiknek boraival ritkán találkozhatunk a fővárosi boros polcokon. (Kovács pince, Fekete Borpince, Revolution Borház, Babarczi Szőlőbirtok, Kertész Családi Pincészet.) A felsorolás korántsem lehet teljes, hiszen ilyen széles bor választékkal szinte csak a legrangosabb borfesztiválokon találkozhatunk.
Érdekes színfoltja volt a pénteki napnak, hogy Litauszki Zsolt, a Zsidai Group kreatív séfje kurzusán sajátíthatták el az eziránt érdeklődők a fűszerek gyakorlati használatát.

A szombati 5 étterem 5 fűszer vacsora keretében a Gellért Söröző, az Alabárdos, a Viator Étterem, a Mák Bistro és a Laci!Konyha!, azaz öt kiváló hazai étterem séfje készített ízletes „ódát” egy-egy fűszerhez. A menüsoron olyan fogások szerepeltek, mint a frissítő citromverebénás libamáj, a zöld korianderes libaleves, az ínycsiklandozó lestyános libaszárnytő vagy a libával töltött káposzta.

Nem csak kóstolni lehetett a különféle fűszer és étel kompozíciókat, de a Fűszerkurzus keretében azt is megtudhattuk, hogy miként érdemes a fűszerekkel bánni. .

a vasárnapi brunch menű igazi világszenzációt tartogatott, ugyanis itt debütált elsőként a világon, a meghökkentő ízeiről elhíresült Wang mester pekingi libája, a modern japán konyha legismertebb hazai képviselője, Maki Chef liba sushija, valamint a Gellért vezető séfjének boros libapaprikása.

Összességében elmondható, hogy a Márton- napi Borfesztivál igazi ízorgiával, újragondolt ételekkel és programokkal készült idén is a jeles dátum méltó megünnepléséhez.

A Márton-nap története:
Számos legenda kapcsolódik a Márton nap eredetéhez, egyesek szerint eredete egészen az ókorig nyúlik vissza. Egy másik történet a Szombathelyen született Márton püspöknek tulajdonítja az ünnep eredetét, aki annyira szerény volt, hogy miután nem érezte magát méltónak a püspöki címre, egy libaólban bújt el a megtiszteltetés elöl, nem túl nagy sikerrel, mert a libák gágogásukkal elárulták őt, ezután Tour püspökének szentelték.
De a legvalószínűbb mégis csak arra visszavezetni, hogy november 11-e volt az évi gazdasági munkák befejezésének, és ezt nagy lakomákkal ünnepelték meg, ilyenkor kóstolták meg az újbort, és vágták le a libákat. Ilyenkor fizették ki a cselédek éves bérét is, mely mellé egy tömött liba is járt.

Narancsos libacomb recept

Hozzávalók:

4-5 db libacomb
2 db narancs
2 hagyma
só, bors, majoránna
Elkészítése:

A libacombokat megtisztítjuk, majd megmossuk. Ezután szárazra töröljük, és befűszerezzük sóval, borssal és majorannával. Nem kell túl fűszerezni, sokkal fontosabb, hogy jó minőségű libahúst szerezzünk be, hagyjuk érvényesülni a a hús intenzív ízvilágát.

A narancsokat megpucoljuk (a fehér hártyás részt is eltávolítjuk), gerezdekre szedjük, a hagymát megpucoljuk és negyedekre vágjuk.

Egy megfelelő méretű tepsi alján a bőrös oldallal felfelé elhelyezzük a libacombokat, majd köréjük rendezzük a narancs és hagyma darabokat. Kevés vizet öntünk a tepsi aljára.

180 fokos sütőben alufóliával lefedve addig sütjük a combokat, amíg teljesen megpuhulnak. (kb:1-1,5 óra)

Majd a sütőt 220 fokra felkacsolva , fedő nélkül további 30 perc alatt ropogósra sütjük. (közben néhányszor locsolgassuk, akár kevés fehérborral is).

Tálaljuk a libacombokat az narancsos-hagymás pecsenyelével és tetszés szerinti passzoló körettel, ami általában pezsgős lilakáposzta.


One Response to Márton-napi Borfesztivál a Gellértben

  1. Laki-Víger Enikő

    Mert imádom a libacombot és ez a recept nagyon tetszik. El is fogom készíteni!

Hozzászólás a(z) Laki-Víger Enikő bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next