Bár az idei nyár nem kényeztetett el minket a jó idővel -erre mondják, hogy idén szerdán négy és öt között volt nyarunk., azért megérdemli, hogy stílusosan búcsúztassuk, s erre nem is lehetne tökéletesebb alkalom egy baráti körben eltöltött kerti grill partinál. Annál is inkább, mert jövő héten már iskola, stresszes időszak lesz ez mindenki számára.
S ha már grillezünk, mi most egy hamisítatlan amerikai partit képzeltünk el, aminek elengedhetetlen része a hamburger. A hamburger legfontosabb eleme pedig a jó hús pogácsa. Tapasztalataink alapján célszerű vegyesen, marha és sertés hús felhasználásával készíteni, így jobban összeáll a pogácsánk. Fontos, hogy csak jó minőségű húsokat használjunk, ne legyen zsíros, mócsingos, a javaslatunk marha hátszín és sertéscomb keveréke.
Hozzávalók:
A húspogácsához:
- 50 dkg sertés darálthús
- 50 dkg marha darálthús
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db tojás (csak a sárgája)
- 2 tk pirospaprika
- 2 tk kömény
- 2 ek mustár
- só
- bors
- 6-8 hamburger zsemle
- 2 db paradicsom
- 1 fej jégsaláta
- 1 db kígyóuborka
- csalamádé
- tetszés szerint: bacon, cheddar sajt, márványsajt, gorgonzola
A vöröshagymát felaprítjuk, és az apróra vágott hagyma darabokat a kétféle darálthúshoz keverjük. Hozzáadjuk a két tojássárgáját, és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, és a hozzávalókat jó alaposan összekeverjük.
Célszerű akkora húspogácsákat formázni belőle, amekkora a hamburger zsömlénk átmérője.
Tipp: A hús pogácsánkat alaposan töményítsük össze, ezáltal a sütésnél nem törik szét. A kész hús pogácsákat sütés előtt legalább 1-2 órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek ezáltal jobban összeérjenek.
Sütés: a húspogácsákat 2-2 percig süssük mindegyik oldalon, majd 5 percig pihentessük.
A hamburger zsemléket ketté vágjuk, és a grill sütőn kissé átmelegítjük, majd pár pillanattal később már kezdjük is rétegezni a hozzávalókat. Legalulra egy levél jégsalátát, arra mehet a húspogácsa, majd tetszésünk, ízlésünk illetve fantáziánk szerint a többi zöldség. Mi mindig teszünk bele egy-egy szelet ropogós bacont, és a tetejére valamilyen finom sajtot, nekünk a gorgonzola lett a kedvencünk.
Kísérletezzünk!
S végül hadd gratuláljunk innen is Barbarának, aki az esküvői blog oldal szerzője, múlt szombaton megtartott esküvőjéhez! Csodásak voltatok, ha visszajöttetek a nászútról, várjuk élménybeszámolódat a szertartás megható pillanatairól, és a festői Máltáról, ahol a nászutatokon voltatok.