Japchae (Dzsapcse)
Vidék íze rovatunk ezúttal egy kicsit nagyobb ugrást tett, s nem az országhatáron belül, hanem egyenesen Ázsiában barangoltunk különleges gasztronómiai élmények után kutatva. Szerkesztőségünknek lehetősége adódott, hogy eredetiben kóstolja meg a koreai konyha remekeit. Előzetesen nem igazán ismertük a koreai konyha étkeit, miután itthon inkább a kínai, esetleg a japán konyha fogásai terjedtek el jobban.
Mint kiderült, a koreai konyha ízei félúton találhatóak a kínai és a japán konyha között, kevésbé fűszeres ételekkel találkozhatunk, mint a kínai konyhában, de talán jellegzetesebb ízekkel, mint a japán gasztronómiában. Fűszerezés tekintetében nagyban megegyezik a magyar konyha ízeivel. Természetesen más alapanyagokat és fűszereket használnak, a végeredmény mégis hasonlatos. Az sem véletlen, hogy nem találkoztunk túlsúlyos, elhízott emberekkel. Nagyon egészségesen étkeznek, rengeteg halat és zöldségeket esznek. Az étkezések fontos jellemzője, hogy a főfogást nagyon sok kiegészítő fogás egészíti ki, ezért nem meglepő, ha egyszerre akár 16 tányér is előttünk van az asztalon. Az étkezések minden összetevője frissen főzött, esetleg párolt. Az asztalok elmaradhatatlan tartozéka egy kis rezsó szerűség, amin mindenki tetszés szerint állíthatja össze a rengeteg féle alapanyagból, amit és ahogy enni szeretne. Az ételek általában szezámmag olajjal készülnek, de hála a hyperek magyarországi tér hódításának, ennek beszerzése már itthon sem okozhat problémát.
Az egyik hagyományos koreai étel a japchae, aminek szó szerinti jelentése: kevert zöldségek. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, akár egy fárasztó munkanap után, vacsorára is. Története egészen a XVII. századik nyúlik vissza, akkor készítették először, a Csoszon-dinasztia idején.
Hozzávalók:
- üvegtészta
- sárgarépa
- újhagyma
- spenót
- sitake gomba (nyugodtan használjunk hagyományos csiperke gombát)
- zöldpaprika
- marahús
- szójaszósz
- szezámmag olaj
A kifőtt tésztát forró serpenyőben (wok-ban) szezámmagolajon megkeverjük, majd nagyon vékonyra szeletelt marhahús darabokat és zöldségeket hozzáadva , úgy mint vékonyra szeletelt sárgarépa, hagyma, spenót és gomba, szójaszósszal ízesítve , hirtelen sütünk ki. Ugye milyen gyorsan elkészül?