A klasszikus fokhagymás, vagy sajtos, tejfölös, sajtos-tejfölös, bolognai….és még számos variáció létezik (kolbászos, káposztás, juhtúros) ebből a tipikus nyári strand kajából.
Szinte nincs is olyan ember, aki még ne kóstolta volna ezt, a magyar konyha hagyományos lepényét, ami lágy kelt tésztából készül, és igazi nyári kedvencé vált. Már ha csak rágondolunk, szemünk előtt megjelennek a balatoni strandok vendéglátó egységei.
És ha mégse tehetjük meg, hogy elutazzunk, hozzuk házhoz a nyári élményeket! Készítsünk tökéletes lángost házilag. Mint minden étel elkészítésénél, itt is fontos a minőségi alapanyag. Lángos esetén ez elsősorban a jó minőségű lisztet és friss étolajat jelenti.
Azért is érdemes az otthoni elkészítését kipróbálni, mert tökéletes kiegészítője lehet egy nyári grill party-nak. Ezzel a viszonylag olcsó, ám annál finomabb étellel elkáprásztathatjuk a vendégeinket, arról nem is beszélve, hogy vegetáriánus vendégeink sem csak a szokásos rántott sajt étel kínálatot kapják.
Elkészítése igazán egyszerű, bár a kelesztés miatt kicsit idő igényes.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 evőkanálnyi olaj
- 1 kocka élesztő
- 2 dl tej
- 1-1 csapott evőkanálnyi cukor és só
Elkészítése:
Az élesztőt 1 csapott evőkanálnyi cukorral és a kb 2 dl. langyos tejjel összekeverünk, majd az egészet letakarva, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
Az 1 kg lisztet egy mély tálba öntjük, majd hozzá keverjük a felfuttatott élesztőt, és a sót. ezt követően lassú kéz mozdulatokkal összekeverjük, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjunk.
1 órán át kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk belőle. Ezeket egy belisztezett nyújtódeszkára tesszük, és letakarva további 15 percen keresztül kelesztjük, majd a megkelt gombócokból lángost formázunk, a széleit kinyújtva.
Végül, forró olajban aranybarnára sütjük a lángosokat. Alaposan lecsöpögtetjük és melegen, ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.