Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Tündérmajorban jártunk. Már a neve is tündéri!

Dél-Zselicben található ez a már nevében is mesés hely, Tündérmajor. Előző cikkünkben már említést tettünk a Pannon Flavours projekt jóvoltából létrejött Vadregényes ízek élmény útvonalról. Ennek keretében jutottunk el egy pici baranyai faluba, Gyűrűfűre, és amit itt tapasztaltunk, az tényleg mesebeli élmény volt.

Ez, a Zselic lankái között megbúvó kis biogazdaság a gyűrűfűi ökofalu szerves részét képezi. Saját tenyésztésű háziállatok, kecskék, juhok, baromfik, valamint természetes, vegyszerektől mentes alapanyagok, jellemzik. Aki ide ellátogat nem marad éhen. Az igazi falusi vendéglátás keretében, a gazdaságban termelt bio gida-és kecskehúsból készült különlegességeket, tejtermékeket, tojást és zöldségeket kóstolhatunk meg. Akik a gasztronómiai élményeken kívül többet szeretnének magukénak tudni, részt vehetnek sajtkészítő tanfolyamokon, ahol az egyszerű házi sajtkészítés fortélyait sajátíthatják el, hogy a hétköznapok forgatagában is egészséges és finom ételek kerülhessenek az asztalra.A környező erdők, mezők is „tálcán” kínálják az egészséges ennivalót.

Az erdei iskola honfoglalás kori foglalkozásain megismerhetjük őseink étkezési szokásait. Számukra meghatározó volt a különböző elemek (víz, tűz, levegő, föld, fém) harmóniája.

Mindennek tudatában már nem is olyan meglepő, hogy mostani cikkünkben egy igazi ősi étel kerül bemutatásra, a Gyűrűfűi áldos avar gyökettel.
Mikor megláttuk az étlapon a kifejezést, nem kis bajban voltunk, és segítséget kellett kérnünk az étel megfejtéséhez, de a helyiek készséggel segítettek, és sorolták a tudnivalókat.

Áldás: hosszú lére eresztett, levesese jellegű áldozati étel, melyben az egy, vagy többféle húst összefőzzük zöldségekkel, friss fűvekkel, fűszerekkel, gombákkal. Az áldos mindig szabadtűzön, bográcsban készül.

Hozzávalók:

1 db kis darabokra vágott magyar óriás nyúl
2 db vöröshagyma
25 dkg erdei gomba
25 dkg sárgarépa
25 dkg káposzta
1 kisebb cukkini
1 kávéskanál sáfrány
só, ízlés szerint
3 evőkanál méz
1 evőkanál reszelt citromhéj
3 dl fehérbor
1 nagy pohár aludt tej
2 szál kakukkfű
1 kis csokor medvehagyma
1 kis csokor csalán
1 evőkanál kamillavirág
avar áldosgyöket, ízlés szerint

Avar áldosgyöket (ízesítő koncentrátum, az ősi konyha alapja) készítése:

10 dkg gyömbér gyökér
10 dkg lilahagyma
10 dkg fokhagyma
5 dkg sárgarépa
2.5 dkg cékla
1 evőkanál koriander
1 evőkanál citromhéj
5 bazsalikomlevél
5 citrom fű levél
bors, ízlés szerint
1 mokkáskanál fahéj
5 db szegfűszeg
1 mokkáskanál ánizs

A rengeteg összetevő ellenére, a gyöket elkészítése igen egyszerű. A hozzávalókat feldaraboljuk, megpároljuk, majd kihűlés után pépesítjük.

A forrásban lévő kamillás vízhez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha szétfőtt, beletesszük a kis darabokra vágott nyulat és az avar áldosgyöketet. Forrás után hozzáadjuk a friss fűszereket. A nyúl majdnem készre főtt állapotában tesszük csak bele az előzőleg feldarabolt gombát, sárgarépát, káposztát, és cukkinit. Az aludttejbe elvegyítünk kevés áldos levet a hő kiegyenlítés érdekében, hozzáöntjük, majd tovább forraljuk . Mézzel, citromhéjjal ízesítjük, és legvégül kevés fehérbort öntünk hozzá.

Ha kedvet kaptatók, feltétlenül látogassatok el ebbe a pici baranyai ökofaluba, vagy tájékozódjatok más élményútvonalakról is a http://pannonflavours.org/ weboldalon.

helyi_termek_markajel

hucr_logo_hu_ok


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next