Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Utazás a horvát gasztronómiában – a Kopácsi rét

Talán nincs is olyan ember, aki ne járt volna a Villány környékén, akár borkostoláson, akár csapatépítő tréningen, vagy csak egy kellemes családi hétvége keretében. Előző cikkünkben be is számoltunk arról a gasztronómiai élményről, amiben a villánykövesdi Fülemüle csárda jóvoltából volt részünk. Kevesen tudják azonban, hogy érdemes egy kicsit távolabbra is kitekinteni, na nem túl messzire, mindössze 30 km-rel kell tovább mennünk, hogy elérjünk a Horvátországban található Kopácsi rétre. Manapság már a határátlépés sem okoz gondot, mindössze egy személyi igazolvány kell hozzá és néhány perc.

Horvátországban rengeteg érdekes látnivaló van, ezt ismerte fel az a program is, amely a Pannon Flavours horvát-magyar projekt keretében valósul meg, és egyik célja, hogy a két ország gasztronómiáját népszerűsítse.

És ha már a festői szépségű Kopácsi rétet emlegettünk, néhány tudnivaló róla:

Horvátországban, azon belül is Eszék-Baranya megyében található, igen változatos növény és állatvilágot felvonultató természetvédelmi terület.

Ezen a vidéken torkollik a Duna a Drávába, áradások idején az amúgy is gazdag halállomány még tovább szaporodik, (vigyázat, a szúnyogok is, érdemes előtte bekennünk magunkat szúnyog riasztóval), így nem meglepő, hogy igen változatos és különleges hal ételek elfogyasztására van lehetőségünk.

Egy biztos, ha valaki járt már ezen a gyönyörű Természetvédelmi területen, vissza fog térni máskor is. Ha másért nem, azért biztosan, hogy ismét megkóstolja a hely kulináris különlegességének számító csíptetős pontyot, halászlét, vagy a borjú és vadszarvasból készülő helyi gulyást, amiket nekünk a Kormorán csárdában volt alkalmunk megkóstolnunk.

Kormorán étterem

Podunavlje bb, Bilje, Croatia /Kopácsi rét/

Honlap: http://www.belje.hr/djelatnosti/tp/restoran_kormoran.asp

 Menü:

  • Beljei hidegtál – Baranyai kulen, kulenova seka, füstölt szalonna, baranyai kolbász, sajt, ABC krémsajt, házi kenyér. A kulen a legrangosabb, és a legdrágább kolbászféle egész Horvátországban.

kulen

 

  • Halászlé tésztával (80% pontyból  és 20% harcsából)

halászlé

Érdemes megjegyezni, hogy ez a vidék nem csak igen gazdag hal szaporulatáról népszerű, de az itteni paprikának sincs párja. Már egy kanál hozzáadása is fenséges színt és ízvilágot eredményez.

  •  Cobanac vadhúsból

gulyás,

  • Csiptetős ponty

csiptetős ponty

Ez az étel igazi helyi specialitás, és kulináris élvezet. Már az elkészítése is izgalmas látvány. Nézzétek csak:

csiptetős ponty

  • Csokoládétorta

csokoládétorta

A környék kiváló szálláshelyekkel is rendelkezik, megfizethető árakon, korrekt pihenést kínál pl. a Csúzán találhat Piros Csizma Csárda. (cím: Maršala Tita 101, 31308 Suza, Horvátország)

Honlap: http://www.piroscizma.hr/

A gazdag baranyai reggelink elfogyasztása után, a csúzai pincesor számos pincéje nyújt kiváló borkóstolási programot. Egyike a Kollár Pincészet, egy kis képes ízelítő a kínálatukból.

Kolár pince

(cím: Maršala Tita 141, 31309, Suza (Csúza)

Honlap: http://www.podrumi-kolar.com/


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next