Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Vidéki gasztrotúra a Hajdúságban

Vaddisznógulyás Hajdúsági módra

Korábban már volt alkalmunk a Hajdúság gasztronómiáját megcsodálni, akkor a debreceni töltött káposzta titkát osztottuk meg veletek (a korábbi cikk itt olvasható:  http://oromkonyha.hu/blog/a-videk-ize-debrecen). Idén ősszel Hajdúböszörmény vendégei voltunk, és az ott élők igazi vendégszeretettel fogadtak minket, és adták át azt a tudást, ami évszázadok óta jellemzi a helyi gasztronómiát.

A tiszántúli ember elsősorban levesevő. Úgy tartja a nép, hogy nem is ebéd az, ha leves nincs. Nagy szerep jutott a húsételeknek is, de csak a gazdagok asztalára jutott számos alkalommal hétköznapokon is. A század elején még a marhahús volt a leggyakrabban, mert ahhoz jutottak a legkönnyebben.

Néhány, igazán jellegzetes hajdú étel kapcsán azt tapasztalhattuk, hogy több variációja is létezik. Tipikus ilyen étel a slambuc, aminek annyi változata létezik, ahányan csinálják. Mindenkinek van egyedi készítésű slambuca. Van, aki gazdagítja paprikával, paradicsommal, sőt akad aki kolbászt is vág bele, vagy tojást üt rá, mások pedig az “autentikus” slambucra esküsznek, amely csak szalonnából, krumpliból és tésztából áll.

A mi  választásunk, most mégis egy különlegesebb ételre esett, vaddisznógulyás hajdúsági módra.

Gourmet  stew

Hozzávalók:

  • 1 kg vaddisznócomb hús
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 20 dkg szárazbab
  • 15 dkg száraz csipetke
  • 40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • só, bors, pirospaprika, majoranna, kömény

Elkészítése:

Egy nagy lábosban felforrósítjuk a zsírt (semmiképp sem olajat), és kisütjük benne a kockákra vágott füstölt tarját, majd kiszedjük. Ebben az ízesített zsírban üvegesre pirítjuk a felaprózott vöröshagymát. Hozzátesszük a felkockázott vaddisznóhúst,  fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, majorannával és csipetnyi köménnyel, és pörköltet készítünk belőle. Közben egy másik lábosban a babot majdnem készre főzzük. Amikor már rotyog a pörköltünk, jöhetnek bele a többi hozzávalók. A leszűrt bab, és a felkockázott zöldségek. Felöntjük kis vízzel. Ha az egész összeforrott, jöhet bele a száraz csipetke tészta is. Az egészet puhára főzzük, akkor jó, ha sűrű az állaga. Kenyérrel tálalva kiváló egytálétel.

 

 

 


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next